Rendezvények

Tisztelt Résztvevők!


Ezúton szeretnénk tájékoztatni Önöket, hogy a koronavírus járvány terjedésével kapcsolatban kiadott hivatalos közlemények és ajánlások figyelembevételével a Magyar Tüdőgyógyász Társaság 61. Nagygyűlése elhalasztásra kerül.


A döntés az alábbi rendelkezések és ajánlások figyelembevételével történt:


• Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ 2020. március 5-i rendelkezése értelmében az egészségügyi dolgozók részvételével rendezett szakmai rendezvények megrendezését, valamint az azokon való részvételt mérlegelni kell, mert ilyen rendezvényeken való részvétel fokozott kockázatot jelenthet az ellátórendszer működésére abban az esetben, ha egy ilyen rendezvényen vírussal fertőzött résztvevő jelenik meg. Továbbá az Emberi Erőforrások Minisztériumának hivatalos utasítása, hogy külföldi szakmai rendezvényen sem vezetői, sem dolgozói szinten nem lehet részt venni.


• Prof. Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, hazánk legnagyobb betegellátó intézményének vezetője 2020. március 5-én javaslatot tett a hivatalos utazással és az egyetemi rendezvényekkel kapcsolatban, miszerint többszáz-fős egyetemi rendezvények megtartása nem javasolt. Az egyetemi rendezvények megrendezéséről egyetemi felsővezetői döntés szükséges a kormányzati és egészségügyi hatósági előírások betartásával.


• A koronavírus fertőzésekkel foglalkozó magyarországi Operatív Törzs azt a javaslatot tette a kormánynak, hogy a március 15-i központi rendezvények ne kerüljenek megrendezésre. Ehhez csatlakozott Budapest vezetése is.


• Az Operatív Törzs 2020. március 7-i felhívó levele kiemeli, hogy az egészségügyi dolgozók egészségének megőrzése nemzetbiztonsági érdek.


A hivatalos információk a vírusról, valamint a fent említett rendelkezések és ajánlások figyelembevételével 2020. március 9-én megbeszélést tartott a Szervező Bizottság elnöke, a Szervező Bizottság képviselője, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnöke, valamint a konferencia szervező cég képviselői. A megbeszélés során arra az egyhangú döntésre jutottunk, hogy a fertőzések számának várható emelkedése, a vírus miatt a pulmonológus kollégákra és szakdolgozókra háruló jelentős feladat többlet miatt, valamint a kollégáink és betegeik egészsége védelmében nem javasoljuk az előre meghirdetett időpontban megtartani az MTT Nagygyűlését.


Hangsúlyozzuk, hogy a rendezvény nem kerül lemondásra, csak elhalasztásra előreláthatóan augusztus végi, szeptember eleji időpontra. Az időpont megválasztását számos tényező befolyásolta, többek között a szóba jövő helyszínek szűkös és az elhalasztásra kerülő rendezvények számos volta, illetve figyelembe kellett venni a halasztással járó jogi-gazdasági következmények minimalizálásának érdekét is.


A Nagygyűlés halasztott időpontja: 2020. augusztus 29 - szeptember 1. A főprogram helyszíne ugyan úgy megmarad a pesti Vigadó, míg a Pulmonológus Kutatók Fórumának és a Workshopoknak valószínűleg a Semmelweis Egyetem tud helyszínt biztosítani.


Részvételükre a konferencián mindenképpen számítunk!


Budapest, 2020. március 11.


Üdvözlettel,


Dr Ostoros Gyula
A Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnöke


Prof. Dr. Müller Veronika
A Szervező Bizottság elnöke


A rendezvény weboldala: https://tudogyogyasz.hu/mtt2020