Szakképzésről

Általános információk

Feltöltés alatt...


Akkreditált képzőhelyek

Az érdeklődők alább bővebb információt találnak a Rezidens és Akkreditált Képzőhely Nyilvántartás (RENY) alapján 2023. január 1-jén akkreditált hazai pulmonológiai képzőhelyekről.


Jelenleg 40 aktív és 30 krónikus ágyon folyik tüdőgyógyászati diagnosztikus és gyógyító tevékenység. Modern endoscopos laboratóriumban végezzük az osztály tevékenységének nagy részét kitevő onkodiagnosztikus vizsgálatokat. Modern videobronchoscopok, idegentestfogók, transbronchialis biopsziás eszközök állnak rendelkezésünkre. C-kar segítségével célzott endoscopos biopsziákat, illetve vékonytűbiopsziákat is nagy gyakorlattal végzünk. A CT vezérelte core biopszia bevezetése folyamatban van. Tumoros betegeink onkoterápiája kórházunk kecskeméti telephelyén történik. Légzésfunkciós diagnosztikus lehetőségeink is megfelelőek. Évtizedek óta végezzük a különböző légzéskárosodásban szenvedő betegek kivizsgálását, terápiáját, gondozását. Munkánk alapja, hogy az ellátási területünkhöz kapcsolódó kórházi osztályok, háziorvosok, tüdőgondozó intézetek és a III-as progressziv szinten dolgozó intézmények munkatársaival is igen jó kollegiális viszonyt ápolunk.

Kulcsszavak: obstructiv légúti betegségek, interstitialis betegségek, onkodiagnosztika, aspecificus gyulladásos tüdőfolyamatok, specificus gyulladások (korábban évekig multiresistens tbc-s betegek ápolását is végeztük)

Képzőhelyvezető: Dr. Barkóczi Ilona
Telefon: +36-78/564 410
Email: barkoczii@kmk.hu

2022. június 1-jén osztályvezető váltás történt az aktív tüdőgyógyászaton, mely 49 ágyon megyei szintű fekvőbeteg ellátás mellett magas színvonalú járóbeteg ellátást is biztosít. Azóta igyekszünk bekapcsolódni az országos tüdőgyógyászati „vérkeringésbe”. Mind szakdolgozóink, mind orvosaink számára folyamatos helyi továbbképzéseket szervezünk, hangsúlyt fektetve mind a beteggel való kommunikációra, mind a szakmai fejlődésre. Jó kapcsolatot ápolunk mind a deszki Csongrád-Csanád Vármegyei Mellkasi Betegségek Szakkórházával, mind az Országos Korányi Pulmonológiai Intézettel, ezen kívül igyekszünk intézményünkben levő társszakmákkal való jó kapcsolat fenntartására is.

Osztályok: Aktív Tüdőgyógyászati Osztály

Kulcsszavak: pulmoonkológia, allergológia és immunológia, intersticiális tüdőbetegségek

Egyéb információ: Nagyon nagy hangsúly fektetünk az osztályon a jó, kollegiális hangulat fenntartására. Csapatépítő programokat, kirándulásokat szervezünk folyamatosan.

Képzőhelyvezető: Dr. Laczó Ibolya, osztályvezető főorvos
Telefon: 06 66 526 526/1001 mellék
Email: : laczo.ibolya@bmkk.eu

Kérésre fiatal kolléga a képzőhelyről további információt nyújt: Dr. Crai-Hajduk Mónika, craihajdukmonika@gmail.com

Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Semmelweis tagkórház Tüdőgyógyászati Osztály fiatal osztálynak számít, 2007-ben alakult, és nem csak az osztály fiatal, hanem a 16 orvosból 10 fő 40 évnél fiatalabb. Teljes körű ellátási profillal és akkreditációval rendelkezik. Az osztályunkon rezidens és szakorvos jelölt kollégák valamennyi tüdőgyógyászati gyakorlatukat az osztályon tudják végezni. Az osztályunk fő profilja a pulmo-onkológia, de súlyos asztmás, tüdőfibrosisos és cystás fibrosisos betegeinket is centrumszerűen látjuk el. Az osztály pozitív gazdálkodása miatt a kórház vezetésének a bizalmát élvezzük. Számos klinikai vizsgálat folyik az osztályon, így aki be akar kapcsolódni, plusz jövedelemre tud szert tenni. Az orvosi kollektíva a kórházon kívül is kapcsolatot tart, barátkozik. Napközben kellemes, jó hangulatban dolgozunk és mindenki az éves hagyományos osztálybulit várja. A kórház fiatal orvosok számára orvosi lakást biztosít.

Kulcsszavak: tüdőgyógyászat, pulmo-onkológia, súlyos asztma, intersticiális tüdőbetegségek felnőttkori cystás fibrosis, III. progresszivitási szint

Képzőhelyvezető: Dr. Csánky Eszter Ph.D., osztályvezető főorvos
Telefon: 06 46 555 648
Email: : ecsanky@bazmkorhaz.hu

Kérésre fiatal kolléga a képzőhelyről további információt nyújt: Dr. Taskó Anita, tasko.anita@gmail.com

Az intézmény a Dél-alföldi régióban 3. progresszivitási szinten működő „térségi tüdőgyógyászati centrum”, melynek keretében biztosítja a pulmonológiai diagnosztikai, terápiás és rehabilitációs tevékenységek teljes tárházát, azon kevés kivétellel, amelyek az országos hatáskörű intézmény feladatai. A gyógyító-megelőző szolgáltatások diagnosztikai egységei: általános kémiai és TBC laboratórium, légzésfunkció, általános röntgen- és ultrahang-diagnosztika, echocardiográphia, bronchológia. A speciális diagnosztikai és terápiás szolgáltatások biztosítása (CT, MRI, szövettan, sugárkezelés) a Szegedi Tudományegyetem ÁOK Klinikai Központjában történik. 1989. óta a Szakkórház ad helyet a Szegedi Tudományegyetem Tüdőgyógyászati Tanszékének, mely az orvostanhallgatók, diplomás ápolók, gyógytornászok és szakdolgozók magyar és angol nyelvű graduális és posztgraduális képzésének bázisa. Az intézményben továbbképzés, tudományos és kutatómunka folyik. A Szakkórház a következő akkreditációkkal rendelkezik: felnőtt tüdőgyógyászat, orvosi rehabilitáció a pulmonológia területén, kardiológia, orvosi rehabilitáció a kardiológia területén.

Osztályok: I. Tüdőgyógyászati Osztály, SZTE Tüdőgyógyászati Tanszék, II. Tüdőgyógyászati Osztály, Kardiológiai Rehabilitációs Osztály

Kulcsszavak: pulmoonkológia, intersticiális tüdőbetegségek, pulmonológiai rehabilitáció, kardiológiai rehabilitáció

Képzőhelyvezető: Dr. Bálint Beatrix, Ph.D., igazgató
Telefon: 06 62 571 510, 06 62 571511
Email: titkarsag@deszkikorhaz.hu, info@deszkikorhaz.hu

A tüdőbetegek ambuláns ellátása az általános pulmonológiai ambulancián történik, illetve konzíliárusi tevékenységet is folytatunk más társszakmák számára, emellett post-COVID szakrendelés, cisztás fibrózisos betegek regionális ellátása szélesíti a spektrumot. Klinikánkon működő allergológiai szakrendelésen kivizsgáljuk, és kezeljük az allergiás náthában, asthma bronchialéban szenvedő betegeket, deszenzibilizációt, immunterápiát és biológiai kezelést is végzünk. A Tüdőgyógyászati Klinikán nagy számban folyik tüdődaganatos betegek kivizsgálása és komplex ellátása, a Klinika alagsorában működő bronchológiai laborban egy évben átlagosan 1500 beteget vizsgálunk, emellett minden héten tartunk OnkoTeam megbeszélést. A Tüdőgyógyászati Klinikán lehetőség van a tüdőbetegek számára légzőszervi rehabilitációra, mely lehet ambuláns rehabilitáció, illetve fekvőbetegeink állapotától függően kórtermi gyógytorna, valamint igénybe vehető Klinikánk alagsorában lévő tornatermünk is. Klinikánk regionális központként az ILD-k ellátásában is részt vesz, ehhez kapcsolódóan kéthetente ILD Team ülés is történik. A légzésfunkciós laborunkban spirometria, testplethysmographia, diffúziós kapacitásvizsgálat, farmakospirometria végzésére is van lehetőség. Tüdőgyógyászati Klinikán szakmaspecifikus intenzív osztály működik hat ággyal, ahol non-invazív és invazív lélegeztetésre is lehetőség van.

Osztályok: Pulmonológiai Osztály, Onkológiai Osztály, Légzési rehabilitációs Osztály, Intenzív osztály

Kulcsszavak: pulmonológia, pulmoonkológia, ILD, allergológia, légzőszervi intenzív terápia, légzőszervi rehabilitáció

Képzőhelyvezető: Dr. Vaskó Attila, Ph.D., szakmai koordinátor
Telefon: 06 52 255 222
Email: vasko.attila@med.unideb.hu

Kérésre fiatal kolléga a képzőhelyről további információt nyújt: Dr. Kukuly Miklós, kukuly.miklos@med.unideb.hu

A Koch Róbert Kórház és Rendelőintézet a pulmonológiai ellátást tekintve Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye felnőtt lakosságának 80 százaléka részére nyújt ellátást 235 fekvőbeteg ágyon, ezzel az intézet jelentős szerepet tölt be Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye betegeinek pulmonológiai ellátásában. Az intézmény III-as progresszivitási szintű szakmai ellátást végez. Pozíciónkat mindenképpen erősíti az, hogy komplex tüdőgyógyászati ellátást nyújtunk, a légzőszervi betegeket a szűréstől, kivizsgálástól a járó- és fekvőbeteg ellátáson keresztül, a rehabilitáción át az utógondozásig látjuk el. Kórházunk az országban 3. intézetként egy széles műszerparkkal a mai kor elvárásainak megfelelően felszerelt és kellő képzettséggel rendelkező, szakorvosokkal ellátott bronchológiai és intervenciós bronchológiai laborral rendelkezik. Munkánk eredményessége tekintetében annak is jelentős szerepe van, hogy a kórházzal integráltan működő járóbeteg-szakrendelő 16 szakrendeléssel funkcionál, így a betegek komplex gyógyítása széles spektrumban megoldott.

Osztályok: I. Tüdőosztály, II. Tüdőosztály, III. Tüdőosztály, Krónikus belgyógyászati osztály, Légzésrehabilitációs osztály

Kulcsszavak: pulmonológia, bronchológia, intervenciós bronchológia, gasztroenterológia, légzőszervi rehabilitáció, szakmaspecifikus örző, pulmo-onkológia, allergológia

Képzőhelyvezető: Dr. Szabó Melinda, Ph.D., főigazgató
Telefon: +36 48 524 040
Email: intezmenyvezeto@krkedeleny.hu

Kérésre fiatal kolléga a képzőhelyről további információt nyújt: dr. Sárig Norbert Attila, dr.sarig.norbert@gmail.com

Pulmonológia osztályunk nem csak egész Fejér vármegyét látja el, de országos centrumként az ország minden pontjáról, egyetemi klinikákról is utalnak ellátásra hozzánk különféle bronchológiai intervenciókat igénylő eseteket, de a diagnosztikában is rendszeresen segítséget nyújtunk. A tüdőgyógyászat igen széles repertoárját lefedi osztályunk profilja, ahol minden alegységünkben (non-invazív lélegeztetési részleg, kemoterápia, bronchológia, alvásmedicina, infektív tüdőbetegségek, asthma-COPD, IPF kivizsgálás, gondozás) egyformán részt vesz minden kolléga. Mind ehhez viszont folyamatos továbbképzés szükséges, így állandó résztvevői, illetve szervezői is vagyunk kongresszusoknak, tanfolyamoknak. A rutin vizsgálati és terápiás eljárások, mind a flexibilis vagy rigid bronchoscopia, EBUS, pleuroscopia, UH vagy röntgen vezérelt mintavételek, mellkasi drainage elérhetőek. Altatásos hörgőtükrözés során tumor debulkingot, cryobiopsiát, stent implantációt, trachea tágításokat végzünk. Járóbeteg szakrendelés keretén belül zajlik a súlyos asthma bronchiale vagy idiopathiás fibrosis korszerű kezelésére. Lehetőség van még klinikai vizsgálatokban való részvételre is, ahol a kísérleti fázisban lévő gyógyszeres kezeléseket alkalmazzuk. Heti rendszerességgel zajlik osztályunkon Onkoteam az Országos Onkológia Intézettel kooperációban, illetve fibrosis centrumként ILD team. Nálunk mind az invazív beállítottságú, mind a kevésbé invazív érdeklődésű kolléga megtalálhatja a számítását, minden tekintetben van lehetőség a szakmai fejlődésre.Hamarosan pedig egy modern, új épületbe költözünk, mely megfelel minden szempontból egy korszerű kórházi környezetnek.

Kulcsszavak: intervenciós bronchológia, alvásmedicina, onkopulmonológia, idiopathiás tüdőfibrosis, non-invazív ventilláció, intenzív részleg

Képzőhelyvezető: Dr. Pápai-Székely Zsolt, osztályvezető főorvos
Telefon: +36 22 535 722
Email: zspapai@mail.fmkorhaz.hu

Kérésre fiatal kolléga a képzőhelyről további információt nyújt: Dr. Grassalkovich Anna, grassalkovich.anna@gmail.com

Megyei kórházunk pulmonológiai osztályán 30 aktív és 20 rehabilitáció keretében működő ágyon látjuk el a betegeket. A járóbeteg ellátás a tüdőgyógyászati és tüdőgondozói rendeléseken túl speciális - bronchológia és asztma - ambulanciánkon zajlik. A pulmonológia betegségek szinte teljes spektrumának kivizsgálását és kezelését végezzük: a diagnosztikát felszerelt bronchológia labor, légzésfunkciós labor (spirométer, testpletizmograf, diffúziós, kapacitásmérés, farmakospirometria), vérgázautomata, spiroergometriás vizsgálatok végzésének lehetősége segíti. Asztma ambulanciánkon a széles körű allergológiai kivizsgáláson túl kilégzett nitrogén-monoxid szint (FENO) mérésére is mód nyílik. Súlyos asztma centrumunkban a legmodernebb biológiai terápiák indítására van lehetőségünk. Kórházunknak az Országos Korányi Pulmonológiai Intézettel van együttműködési megállapodása, valamint kivizsgált intersticiális tüdőbetegek kezelését Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján működő ILD centrummal együttműködésben végezzük. A magas színvonalú betegellátást beteg monitorok, infúziós pumpák, high flow oxigén adagolásra és non-invazív ventilációra alkalmas készülékek is segítik. Légzőszervi rehabilitációs részlegünkön jól felszerelt, tágas tornaterem, inhalációs szoba áll a betegek rendelkezésére. Előnyként említjük, hogy mind az intenzív osztály, mind a mellkassebészet ugyanazon épületen belül működik, és az osztályok közötti együttműködés gördülékeny. Fiatalos csapatunkban jó hangulatú, szakmailag magas színvonalú munka folyik. Rendszeresek a referálók, valamint szakmai és tudományos rendezvényeken való részvételi és szereplési lehetőséggel is támogatjuk a fiatalokat.

Kulcsszavak: obtsruktív tüdőbeteségek (asztma, bronchitis, COPD), allergiás légúti kórképek, infektív pulmonológiai kórképek (pneumonia, TBC), pulmonalis embolia, ritka tüdőbetegségek (ILD, tüdőfibrosis, autoimmun kórképekhez társuló tüdőbetegségek), pulmoonkológiai betegek kivizsgálása, légzőszervi rehabilitáció

Képzőhelyvezető: Dr. Bíró Margit, osztályvezető főorvos
Telefon: +36 30 515 5874
Email: biro.margit007@gmail.com, pulmonologia@hetenyikorhaz.hu

Kérésre fiatal kolléga a képzőhelyről további információt nyújt: Dr. Nagy Viktória, nagy.victoria94@gmail.com

Klinikánk a mediterrán hangulatú Pécs belvárosában található. Tanszékünkön az osztályos ellátás mellett szakambuláns, bronchológiai, légzésfunkciós, tüdőgondozói tevékenység is folyik, valamint az osztályunk 5 ágyas subintenzív részleggel is rendelkezik, ahol NIV légzéstámogatásra is lehetőség van. A társszakmákkal (mellkassebészet, onkológia, radiológia, belgyógyászati intenzív, alvásmedicina) való együttműködés folyamatos és gördülékeny. Csapatunk fiatalos, lendületes. A napi munka során lehetőség van sokrétű manuális tevékenység gyakorlására is. Munkánk részét képezi az orvostanhallgatók oktatása magyar, német és angol nyelven. Tudományos kutatásra szintén van lehetőség, a Kar több intézményével kooperáció keretében is.

Kulcsszavak: subintenzív, NIV, ILD centrum, asztma centrum, térfoglalás kivizsgálás, tüdőgondozás, bronchológia, tesplethysmográfia, spiroergometria

Képzőhelyvezető: Dr. Ruzsics István PhD., egyetemi adjunktus, osztályvezető
Email: ruzsics.istvan@pte.hu

Kérésre fiatal kolléga a képzőhelyről további információt nyújt: dr. Gerencsér Bianka, gerencser.bianka@pte.hu

Nagy multidiszciplináris kórházban a Pulmonológiai Osztály és a járóbetegellátás (Pumonológiai Gondozó) nemcsak ugyanazon szervezeti egység, de egy épületen belül helyezkedik el, így lehetőség van a teljes pulmonológiai paletta (obstruktív tüdőbetegségek, allergológia, immunológia, bronchológia, intervenció, interstitiális és ritka tüdőbetegségek pulmoonkológia, alvásmedicina, NIV, infekciós betegségek, mellkassebészeti kórképek, kardiopulmonológia határterületei) munkájában részt venni

Egyéb információ: Előnyben részesülnek azok, akik értékelik és igénylik az igazi csapatmunkát, az összetartozást és a jó hangulatot. Osztályunkon jelenleg hét fiatal (szakorvos, szakorvosjelölt és rezidens) van állományban.

Kulcsszavak: obstruktív tüdőbetegségek, pulmoonkológia, légúti infekciók, ILD és ritka tüdőbetegségek, bronchológia, alvásmedicina, nem invazív légzéstámogatás, immunológia, PhD képzés

Képzőhelyvezető: Dr. Szalai Zsuzsanna Ph.D., osztályvezető főorvos
Telefon: +36 30 975 8356
Email: szalaizs@petz.gyor.hu, drszalaizs@petz.gyor.hu

Kérésre fiatal kolléga a képzőhelyről további információt nyújt: Dr. Szipőcs Annamária , szipocs.annamaria@gmail.com

A Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikája a legnagyobb magyarországi egyetemi tüdőgyógyászati betegellátó intézmény. A légúti, tüdődaganatos, infektív tüdőbetegségek mellett kiemelt centrumként működünk intersticiális és autoimmun tüdőfolyamatok, alvászavarok, súlyos asztma, pulmonális hypertonia, szervtransztranszplantáltak pulmonológiai ellátásában, légzőszervi rehabilitációban. Intézményünkben nemzetközi szintű nem invazív diagnosztikai részleg: nem invazív légzésterápiás osztály, bronchológiai és jobb szívfél katéteres invazív diagnosztikai egység, komplex légzésfunkciós és ergospirometriai, mellkasi és szívultrahang laboratórium működik. A betegellátás mellett az egyetem több karán, a doktori képzésben, középiskolások oktatásában vesznek részt a munkatársak. ERN-Lung centrumként intersitialis tüdőbetegek nemzetközi hálózatban széles konzultációs lehetőséggel rendelkezünk. Tüdőgyógyászati, tüdőrák, interstitialis tüdőbetegségek, légzőszervi rehabilitációs és infektológiai témában számos klinikai és alapkutatásban vesz részt a klinika.

Osztályok: Pulmonológiai Osztály, Onkológiai Osztály, Légzőszervi Rehabilitációs Osztály és nappali kórház, Neminvazív Légzésterápiás Osztály, Interstitiális tüdőbetegségek ERN-LUNG centrum, Pulmonális Vaszkuláris Centrum, Tüdőtranszplantációs Részleg, Infektológiai Részleg

Kulcsszavak: pulmonológia, onkológiai, bronchológia, rehabilitáció, intersticiális tüdőbetegségek, tüdőtranszplantációs gondozás, infektológia, neminvazív légzésterápia, allergológia, pulmonalis hypertonia, alvásmedicina

Egyéb információ: A Klinika rendszeresen tart tüdőgyógyászati és tüdőgyógyászati rehabilitációs alap- és továbbképző tanfolyamokat. Tüdőgyógyászati PhD képzés teljes területét lefedi. ETK karral szoros kooperációban áll és rendszeresen tart szakdolgozói és szakiskolai továbbképzéseket. A Klinika belgyógyászati egyéb szakterületeken nyújt komplex pulmonológiai képzést. Kiemelten fontosnak tekintjük a háziorvosi, krónikus és palliatív társszakmákkal a kapcsolatot, betegszervezetekkel az aktív kapcsolattartást és betegfórumok rendezését.

Képzőhelyvezető: Prof. Dr. Müller Veronika, igazgató, egyetemi tanár, az MTA doktora
Telefon: 459-1500 / 57067 mellék
Fax: 214-2498
Email: titkarsag.pulm@med.semmelweis-univ.hu

Kérésre fiatal kolléga a képzőhelyről további információt nyújt: Dr. Bárczi Enikő, Ph.D., eniko.barczi@semmelweis-univ.hu

Pulmonológiai osztályunk fekvő és járóbeteg ellátást folytat. Pulmo-onkológiai betegeink onkoterápiás kezelését végezzük kúra ellátás formájában. Fekvőbeteg részlegünk 68 ágyas + légzésrehabilitációs kezelés zajlik 33 ágyon. Bronchoscopos labor, légzésfunkciós labor és saját cytológiai laborunk van. Jelenleg 5 pulmonológus szakorvos, 1 szakorvosjelölt és 1 rezidens orvosunk vesz részt a betegellátásban. Részmunkaidőben pulmo-onkológus és onkológusok látják el a tüdőtumoros betegeinket saját onkológiai szakrendelésünkön

Kulcsszavak: pulmonológiai fekvőbeteg ellátás (általános), járóbeteg ellátás (előjegyzéses ambulancia + sürgősségi), pulmo-onkológiai betegellátás

Képzőhelyvezető: Dr. Farszki Éva, megbízott osztályvezető főorvos
Telefon: 06 42 599 700/105 mellék, 06 30 339 1730
Email: fahormed@gmail.com

Kérésre fiatal kolléga a képzőhelyről további információt nyújt: Dr. Betóri Edina, betoriedi@gmail.com

A Komárom-Esztergom vármegyei akkreditált tüdőgyógyászati osztály a tüdőgyógyászat teljes profilját ellátja. Vár Rád egy jól képzett, vidám csapat! Amennyiben szeretnél egy igazán manuális szakmát választani, azt a tüdőgyógyászatban megtalálod, ráadásul jó hangulatban, lelkes kollégákkal dolgozhatsz a mindennapokban! Az ország egyik legfejlettebb bronchológiai rendelőjében dolgozhatsz, ahol lehetőséged van elsajátítani a bronchoscopiát, a tanszbronchialis vékonytű és core-biopsziás mintavételeket. Ambulanciánkon mindennapos a transzthoracalis biopszia, digitális modern C-kar, valamint digitális mobil röntgen mellett. Ultrahang-vezérelt mellkascsapolás, UH-vezérelt nyirokcsomó biopszia is segíti az onkológiai kivizsgálást. Non-invazív ventillációs terápiával, high-flow oxigénkezeléssel széles körben foglalkozik osztályunk, subintenzív lélegeztetés mellett! Allergológiai-immunulógiai, pulmonológiai ambulanciánkon, mind az allergiás megbetegedések, deszenzibilizációs terápiák, mind az obstruktív tüdőbetegségek, intersticiális tüdőbetegségek kivizsgálása mindennapos feladat. Invazív feladatok ellátását nálunk mellkassebész is színesíti, így a vastag cső behelyezése is mindennapos akár a PTX, hydrothorax szívódrainage kezelések. A kúraszerű részlegünkön a tüdőgyógyászati onkológia teljes spektrumát ellátjuk.

Osztályok: Tüdőgyógyászati Osztály

Kulcsszavak: bronchológiai kivizsgálás, onkopulmonológiai ellátás, asztma, COPD, intersticialis tüdőbetegségek, légzésfunkciós labor, kardiovaszkularis társbetegségek, arteriás stiffness vizsgálat, non-invazív ventillációs terápia

Egyéb információ: Egy igazán interdiszciplináris szakmát sajátíthatsz el, egy kiváló csapat tagjává válhatsz, ahol a kutatás, a tudomány is érték. Nemzetközi kutatások, PhD képzési lehetőség, kongresszusokon való részvételi lehetőségek a fiataloknak is! Fázis II. III. IV. klinikai vizsgálatokban való részvétel. Ne habozz, légy a csapatunk tagja! 2023 decemberében átköltözünk a most épülő épületszárnyba, modern bronchológiai részleggel együtt, az új Tüdőgyógyászati Osztályunkra.

Képzőhelyvezető: Dr. Böcskei Csaba Ph.D., osztályvezető főorvos
Telefon: 06 20 9327797
Email: csbocskei@gmail.com

Kérésre fiatal kolléga a képzőhelyről további információt nyújt: Dr. Böcskei Renáta Marietta Ph.D. MSc., 06 20 9731534, drbocskeirenata@gmail.com

Intézményünk az ország második legnagyobb forgalmú tüdőgyógyászati intézményeként Törökbálinton, egy 11 hektáros, részben parkosított, erdős területen helyezkedik el és végez járó- és fekvőbeteg-ellátást kettes, ill. 3. progresszivitási szinten a pulmonológia és onkopulmonológia teljes spektrumán. 189 aktív felnőtt, 30 ágyas gyermek tüdőgyógyászati osztállyal és 4+6 ágyas non-invazív/intenzív terápiás osztállyal rendelkezünk regionális, illetve országos feladataink ellátására. Rehabilitációs osztályunk 50 ágyon biztosítja területi alapon több mint 3 millió lakos légzési rehabilitációs hátterét. 2400 nm-es, 2018-ban átadásra került onko-pulmonológiai, diagnosztikai és járóbetegellátó központunkban a képalkotó (CT, rtg, UH) vizsgálatok mellett számos társszakma (kardiológia, fül-orr-gégészet, neurológia, pszichiátria, reumatológia) biztosítja a járóbetegek mellett a fekvő páciensek multidiszciplináris ellátását is. Endobronchialis ultrahang diagnosztikával is felszerelt bronchológiánkon megközelítőleg évi 1400 diagnosztikus vizsgálat történik. Az országban az egyik legnagyobb forgalmú centrumnak számító alvásdiagnosztikai központunkban 9 alvószobával rendelkező, külön épületben zajlik évi kb. 1800 poliszomnográfiás és cardiopulmonalis poligráfiás alvásvizsgálat és nappali alvásdiagnosztikai szakrendelés. Szakorvosi létszámunk és a dolgozók korfája optimálisnak tekinthető, a szakdolgozói létszám megfelelő. Szinte valamennyi szakorvosunk rendelkezik ráépített szakvizsgával, akik folyamatosan részt vesznek jelenleg hét saját – tüdőgyógyász, illetve klinikai onkológus – rezidens/szakorvosjelölt orvosunk és a külső Intézményekből gyakorlatra érkező Kollégák képzésében. Intézményünk képzőhelyként akkreditált a tüdőgyógyászat, klinikai onkológia, általános csecsemő- és gyermekgyógyászat, gyermek-tüdőgyógyászat, légzésrehabilitáció és mozgásterápia szakképzésekben és a szomnológia licencképzésben.

Osztályok: Felnőtt aktív tüdőgyógyászati osztályok, Onkológiai kúra- és fekvőbeteg osztály, Gyermek aktív tüdőgyógyászati osztály, Légzésrehabilitációs osztály, Krónikus tüdőgyógyászati osztály, Non-invazív légzéstámogató osztály

Kulcsszavak: onkopulmonológia, légzésrehabilitáció, alvásdiagnosztika, invazív bronchológia, gyermekpulmonológia, légzési intenzív, non-invazív légzéstámogatás

Képzőhelyvezető: Dr. Gálffy Gabriella Ph.D., egyetemi docens, főigazgató
Telefon: 06 23 511 570/121 mellék
Email: foigazgato@torokbalintkorhaz.hu

Kérésre fiatal kolléga a képzőhelyről további információt nyújt: Dr. Bujdosó Réka, bujdosoreka310@gmail.com

A kórház a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Gyakorló Kórháza. A Tüdőgyógyászati Osztály Budapest XIV. kerületének lakosságát látja el, bronchológiai ügyeletet is biztosít légúti idegent test esetére Budapesten. Korszerű diagnosztikai és terápiás lehetőségek állnak a tüdőbetegek rendelkezésére.

Kulcsszavak: bronchológia, pulmoonkológia, post-COVID rehabilitáció, mellkassebészeti beavatkozások, mellkasi betegségek differenciáldiagnosztikája, onkoradiológia

Képzőhelyvezető: Dr. Bartos Ágnes, osztályvezető főorvos
Telefon: +36 30 719 7538
Email: bartos.agnes@uzsoki.hu

Kérésre fiatal kolléga a képzőhelyről további információt nyújt: Dr. Brenner Gábor, brenner.gabor@uzsoki.hu

  • Cím: 8900 Zalaegerszeg Zrínyi út 1. F épület II. em.
  • Honlap: www.zmkorhaz.hu

Osztályunk Zala vármegye kórházi ellátást igénylő pulmonológiai betegeit látja el 41 aktív és 10 krónikus ágyon. Az osztályhoz integrált Tüdőgondozó Zalaegerszeg és környéke pulmonológiai járóbetegeit fogadja. Osztályunkon 8 orvos dolgozik, a tüdőgondozói feldatokat 4 részállású kolléga látja el.

Kulcsszavak: obstructiv tüdőbetegségek, tüdőrák kivizsgálás és teljes spektrumú onkoterápia, onkológiai kúraellátás, brochoscopia, tűmintavételek, testpletyzmograph, diffúziós kapacitás, alvási apnoe szűrés, talcumos pleurodézis, mellkasi UH diagnosztika

Képzőhelyvezető: Dr. Tehenes Sándor, osztályvezető főorvos
Telefon: +36302566659
Email: tehenes@gmail.com

Kérésre fiatal kolléga a képzőhelyről további információt nyújt: dr. Kovács Gergely, kovacsglevel@gmail.com

Képzés belépési feltétele: tüdőgyógyászat szakvizsga

Képzési idő: 25 hó

Képzési program:

a) 1 hó mozgásszervi rehabilitációs gyakorlat
b) 2 hó kardiológiai rehabilitációs gyakorlat
c) 1 hó gyermek-rehabilitációs gyakorlat
d) 20 hó pulmonológiai rehabilitációs osztályos gyakorlat
e) 1 hó tanfolyamok:
ea) rehabilitációs alapismeretek I-II. (2 hét)
eb) fizikoterápia I-II. (2 hét)
ec) tüdőgyógyászati rehabilitációs szakma specifikus tanfolyam (1 hét)

Képzési díj: változó, az egyetemi képzőhely határozza meg.

Osztályunk 1991-ben kezdte meg működését a Miskolc-Csanyiki Intézetben. Azóta is folyamatosan gyógyítjuk a krónikus légzőszervi betegeket csaknem változatlan szakmai programmal. Rehabilitációs kezelésünk kardinális komponense a mozgásterápia, melyet magasan képzett gyógytornászaink- önálló fizioterápiás osztály munkatársai – végeznek kiváló eredménnyel, az egyéni terhelhetőség figyelembevételével.

Légzőszervi Rehabilitációs egységünk három szinten látja el a betegeket:
Légzőszervi Rehabilitációs Szakrendelés: a teljeskörű vizsgálat lehetővé teszi a rehabilitáció lehetőségének és módjának megítélését.
Légzőszervi Rehabilitáció Nappali ellátás: a rehabilitációs program teljességére van lehetőség, napi egyszeri meleg étkezés biztosításával.
Légzőszervi Rehabilitációs Osztály: fekvőbeteg ellátási formában, azokban az esetekben, amikor a földrajzi távolság és a beteg állapota ezt szükségessé teszi.

A képzőhely fő profilja: Elsősorban COPD, asthma bronchiale, mellkasi műtét körüli esetek, dohányzásról leszokni vágyó, valamint egyéb krónikus, nem fertőző, mozgásképes, kompenzált állapotú betegeket, akik a beállított gyógyszeres kezelésük ellenére panaszokkal küzdenek és igény merül fel az életminőségük javítására.

A képzőhely vezetőjének neve és elérhetősége:
Dr Csánky Eszter PhD Főorvos
ecsanky@semmelweis-miskolc.hu

A Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórház Tüdőgyógyászat és Légzésrehabilitációs Osztálya a korábbi Tüdőkórház területén, Gyula, Sitka tanya 1. sz. alatt található, a Fekete-Körös jobb partján, egy 27 hektáros fokozottan védett területté nyilvánított őspark közepén. A hely mikroklímája kedvezően hat a betegeinkre és látogatóikra is. Az intézmény jól megközelíthető vasúton a Békéscsaba-Gyula-Sarkad-Vésztő vonalon, illetve autóbusszal vagy személygépkocsival, Gyula és Sarkad városoktól 9 ill.6 km-re található. Osztályunk 2001-ben alakult, jelenleg 49 ágyon végezzük a fekvő- és járóbetegek ellátását

Vállalja orvostanhalgatók 6 hetes nyári gyakorlati képzését.

Osztályok: Tüdőgyógyászati és légzésrehabilitációs osztály

A képzőhely fő profilja: asthma bronchiale, COPD- krónikus obstructiv tüdőbetegség, emphysema, krónikus bronchitis, bronchiectasia, cisztás fibrózis, interstitialis tüdőbetegségek, post-covid állapot, TBC-s residuumok, mellkasfali betegségek és deformitások, műtéti előkészítés, műtét utáni állapot, elhízás, alultápláltság és a társbetegségek figyelembe vételével).

A képzőhely vezetőjének neve és elérhetősége:
Dr. Sümegi Viktória

Fiatal kolléga neve és email címe (aki a képzőhelyről szívesen ad információt orvostanhallgatóknak): Dr. Kun Tünde Tímea kuntimea0204@freemail.hu

30 ágyas a részleg, de jelenleg 20 ágyon folyik légzésrehabilitációs tevékenység. Gyógytornász, pszichológus, pszichiáter, és minden szükséges orvosi társszakma rendelkezésre áll. Két légzésrehabilitációs szakorvosunk van, emellett négy tüdőgyógyász szakorvos Alvásdiagnosztikai lehetőségünk mind járóbetegellátás keretében, mind osztályos befekvéssel komplex alváslaborral rendelkezésre áll. Bronchoscopos vizsgálatot is tudunk végezni. Mellkas csapolást ugyancsak. Perifériás nyirokcsomó cítológiai mintavétele ultrahang vezérelten elérhető.

Osztályok: Tüdőgyógyászati Rehabilitációs Osztály

A képzőhely fő profilja: COPD, asthma bronchiale, interstitialis tüdőbetegség, alvási apnoe, tüdőrák: pulmonológia, bronchológia, intervenciós bronchológia, gasztroenterológia, légzőszervi rehabilitáció, szakmaspecifikus örző, pulmo-onkológia, allergológia

A képzőhely vezetőjének neve és elérhetősége:
Prof. Dr. Bártfai Zoltán – Dr. Unger Erika
+3696590526, pulmo@margitkorhaz.hu, zoltanbartfai@gmail.com

Légzőszervi rehabilitáció a Tüdőgyógyászati Klinikán integrálva működik. Korai légzőszervi rehabilitációt klinikánk intenzív osztályán NIV, invazív gépi lélegeztetett betegeknél végezzük. Osztályos légzőszervi rehabilitáció előzetes ambuláns állapotfelmérést követően tervezetten vagy aktív pulmonológiai osztályos kezelést követően történik. Ambulánsan történő rehabilitációra is van lehetőség tervezetten szakambulanciai javaslatra.

Osztályok: Rehabilitációs osztály

A képzőhely fő profilja: Obstruktív tüdőbetegségek, cisztás fibrosis, intersticialis tüdőbetegségek, pre- és postoperatív légzőszervi rehabilitáció

A képzőhely vezetőjének neve és elérhetősége:
Prof. Dr. Szabó Zoltán (szakmai koordinátor: Dr. Vaskó Attila)
06-52/255-222, tudotitkarsag@med.unideb.hu

Fiatal kolléga neve és email címe (aki a képzőhelyről szívesen ad információt orvostanhallgatóknak): Dr. Sárközi Anna Teréz sarkozi.anna@med.unideb.hu

Az intézetben a pulmonológia rehabilitációs ágyak száma 95. A kezelések mellett a természet adta környezet, szubalpin klíma járul hozzá a rehabilitációs tevékenységünkhöz (közel 10 hektáros természetvédelmi terület, park áll a betegek rendelkezésére). A betegeink nagyobb része visszajáró. Az új betegek a tüdőgondozók vagy kórházi osztályok utalják be (telefonos egyeztetés vagy az írásos beutaló postaimegküldése esetén a betegfelvételi intézi a betegek behívását). Rehabilitációra Veszprém vármegye mellett a környező megyékből is érkeznek betegek.

Osztályok: I Pulmonológia, II Pulmonológia, III Pulmonológia

A képzőhely fő profilja: COPD, pre és postoperatív állapotok, Asthma bronchiale

A képzőhely vezetőjének neve és elérhetősége:
dr. Király Zsolt
06-89-358-013/180, igazgatas@farkasgyepukorhaz.hu

Mátraházán 100, Kékestetőn 50 ágyon folyik a pulmonológiai rehabilitáció. Az osztályokon főleg az idült légzőszervi betegek rehabilitációja történik, de asthmás, tüdőfibrosisis és tüdődaganatos betegeket is ellátunk. Prae- és postoperativ kezelést is végzünk. Országos beutalással rendelkezünk igy az osztály kihasználtsága magas. Szakképzett nővér és gyógytornász csapatunk kiváló munkátvégez. Kardiológiai rehabilitációs részelegünk is van az intézetben, mely segíti a munkánkat.

Osztályok: Tüdőgyógyászati Rehabilitáció Mátraháza, Tüdőgyógyászati Rehabilitáció Kékestető

A képzőhely fő profilja:: COPD, emphysema pulm. asthma, bronchiale, fibrosis pulm. prae- és post operativ kezelések pulmonológia műtétekhez

A képzőhely vezetőjének neve és elérhetősége:
Dr. Pesti Anna
06303266196, pannadr@freemail.hu

Az OKPI J. épületében működik a Légzésrehabilitációs osztály, 40 ágyon, 2-4 ágyas kórtermekkel. Két szakorvos és rendszeresen rezidens kollégák látják el az orvosi feladatokat. Az itt dolgozó kollégák, gyógytornászok magas szakmai színvonalon végzik munkájukat. A betegellátáson kívül oktató és tudományos tevékenység is folyik osztályunkon. Számos konferencián tartunk előadást, valamint továbbképzéseket szervezünk. Lehetőség van osztályunkon a TDK munka végzésére és diplomadolgozat készítésére.

Osztályok: I Pulmonológia, II Pulmonológia, III Pulmonológia

A képzőhely fő profilja: Légzésrehabilitáció a következő betegségekben, esetekben: COPD, asthma bronchiale, tüdőrák, interstitiális tüdőbetegség, pulmonális hypertonia, mellkasi műtétek előtti és utáni rehabilitáció, tüdőtranszplantáció előtti rehabilitáció

A képzőhely vezetőjének neve és elérhetősége:
Prof. Dr. Szilasi Mária
+361391-3200/3259, szilasi.maria@koranyi.hu

A Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika Légzésrehabilitációs osztálya 2017-ben alakult. A rehabilitációt a nemzetközi standardoknak megfelelően team munkában végezzük, a team vezetője a légzésrehabilitációs szakorvos, amely mellett tüdőgyógyász és kardiológus szakorvos segíti az orvosi feladatokat, illetve mellkassebész szakorvossal rendszeres konzultációs lehetőség van. A szakdolgozói oldalt figyelembe véve a gyógytornászok szerepe kulcsfontosságú a program felügyeletében és emellett pszichológus, dietetikus és szociális munkás is segíti a komplex rehabilitációs elláttást. Nappali kórházas és fekvőbeteg rehabilitációt végzünk. A hozzánk jelentkező szakorvosjelölt a rehabilitáció teljes spektrumával találkozhat. Várjuk szeretettel a tüdőgyógyász szakképzés keretében 2 hónap és az orvosi rehabilitáció a tüdőgyógyászat területén szakképzés keretében 20 hónap légzésrehabilitációs gyakorlatra a kollegákat. Oktatási feladatunkra nagy figyelem összpontosul, a tüdőgyógyászati oktatásba szervesen bekapcsolódik a légzésrehabilitációs oktatás magyar, angol és német nyelven, a Rehabilitációs tantárgy keretein belül három nyelven tartunk gyakorlatokat, illetve magyar és angol nyelven történik az ETK Gyógytornász M.Sc. képzés és 2022-tól új szabadon válaszható tantárgy indult Kardiopulmonális klinikai élettan, rehabilitáció néven. Az Európai Tüdőgyógyász Társaság (ERS) 1.02 „Pulmonary rehabilitation and chronic care” szekciójával aktív kapcsolatot tartunk, az osztály és a munkacsoport számos előadással vett részt nagy számú magyar és nemzetközi konferenciákon, jelentős számú közlemény jelent meg és rendszeres a végzett PhD hallgatók száma.

Osztályok: Nappali Kórházas Rehabilitációs osztály, fekvőbeteg rehabilitációs osztály

A képzőhely fő profilja: Célcsoportként COPD-s betegeket, intersticiális tüdőbetegeket, bronchiectasias, cystas fibrosisos, pulmonalis hypertoniás betegeket látunk el, perioperatív állapotokban kiemelt a tüdőtüdőtranszplantált és a tüdőrákos betegek rehabilitációja.

A képzőhely vezetőjének neve és elérhetősége:
Prof. Dr. Müller Veronika
Kapcsolattartó: Dr. habil. Varga János Tamás
06-208250248, titkarsag.pulm@semmelweis.hu

Fiatal kolléga neve és email címe (aki a képzőhelyről szívesen ad információt orvostanhallgatóknak): Dr. Kováts Zsuzsanna kovatszsuzsanna23@gmail.com

Légzésrehabilitációra történő beuralás rendje: Nappali kórházas- és fekvőbeteg légzésrehabilitációs ellátás, Háziorvos, belgyógyász, tüdőgyógyász küldheti a beteget Légzésrehabilitációs konzíliumba, majd innen kerül előjegyzésre a légzésrehabilitációs ellátásra.

Rövid bemutatás: A kórházban 2011. január 1-től „A” minősítésű 15 ágyas Pulmonológiai Rehabilitációs Részleg működik. Felvételi indikáció: rehabilitálható állapot, krónikus légzőszervi betegségek (COPD, asthma br, interstitiális tüdőbetegségek, tüdő műtét előtti- és utáni állapot, postcovid légzőszervi elváltozások, stb). Akkreditáció: légzés rehabilitáció, intenzív légzésterápiás gyakorlat.
Tüdőgyógyászati rehabilitáció menete: A rehabilitáció a páciens aktuális kardiorespiratorikus állapotának felmérésével kezdődik (diagnózis, társbetegségek, fizikális, pszichés és szociális státusz, légzésfunkció, terhelhetőség, EKG, echocardiografia, alkalmazott gyógyszerek, laboratóriumi vizsgálatok, stb.). Ezt követően az adatok birtokában a team elkészíti a rehabilitációs tervet. Ennek alapján rendszeres tréning, légzőgyakorlatok, fizioterápia, gyógytorna, pszichés és szociális gondozás, diétás és életmódbeli oktatás történik a team tagjainak közreműködésével (orvos, gyógytornászok, fizioterápiás asszisztens, szociális munkás, pszichológus, életmód tanácsadó, dietetikus, ápoló, stb.) közreműködésével. A kórházi rehabilitációt fokozatosan vezetjük át az ambuláns rehabilitáció formájába.

Osztályok: Légzőszervi rehabilitációs osztály

A képzőhely fő profilja: célcsoportként COPD-s betegeket, intersticiális tüdőbetegeket, bronchiectasias, perioperatív állapotokban kiemelt a tüdőrákos betegek rehabilitációja.

A képzőhely vezetőjének neve és elérhetősége:
Dr. Bálint Beatrix
Kapcsolattartó: dr. Lajkó Imre pulmonológus, légzőszervi rehabilitációs szakorvos, rehabilitációs részlegvezető
62/571-523, lajko@deszkikorhaz.hu

Osztályunk egy kb. 7 éve elkészült új, modern épület I. emeletén található. Az épület egy mészkő alapú gyógybarlangra (16-18 fokos) épült, ahová lépcsőn és lifttel is le lehet jutni az osztályról. Korszerűen felszerelt tornatermünkben szoba- és kézikerékpár használatára van lehetőség. Továbbá egy gyógymedencével is rendelkezünk, ahol speciális víz alatti légzőszervi tornát tartunk, tehát nem mozgásrehabilitációt. Oktatótermünkben heti rendszerességgel a krónikus légzőszervi betegeket érintő témákban előadásokat tartunk.

A betegszobák 2-3 ágyasak, mindegyik saját fürdőblokkal is rendelkezik. A szobák felének erkélye is van.

A betegellátásban az orvosokon és nővéreken kívül 3 gyógytornász, 1 szakpszichológus, 1 diétás nővér, 1 szociális munkás és 2 orvosírnok vesz részt. Osztályunkon a rehabilitációs program minimum 3 hét, orvosi indikáció alapján ez hosszabbítható.

Vállalja orvostanhalgatók 6 hetes nyári gyakorlati képzését.

Osztályok: Tüdőgyógyászati Rehabilitációs Osztály

A képzőhely fő profilja: Asthma bronchiale rhinitis allergicaval vagy anélkül. COPD. Interstitialis tüdőbetegség. Tüdő vagy bármely más szervi műtét előtti légzésrehabilitáció. Tüdőtranszplantáció előtti és utáni rehabilitáció. Krónikus légzési elégtelen betegek oxigénterápiájának beállítása

A képzőhely vezetőjének neve és elérhetősége:
Dr. Czebe Krisztina PhD
06-87/511-080 174-es mellék,tudorehab@tapolcakorhaz.hu

A Tüdőgyógyintézet Törökbálint egy 11 hektáros, részben parkosított, erdős területen helyezkedik el és végez járó- és fekvőbeteg-ellátást kettes, ill. hármas progresszivitási szinten a pulmonológia és onkopulmonológia teljes spektrumán. 189 aktív felnőtt, 30 ágyas gyermektüdőgyógyászati, non-invazív/intenzív légzésterápiás osztállyal rendelkezünk regionális, illetve országos feladataink ellátására. Rehabilitációs osztályunk 50 ágyon biztosítja területi alapon több mint 3 millió lakos légzési rehabilitációs hátterét.

Osztályok: Légzésrehabilitációs Osztály

A képzőhely fő profilja: asthma bronchiale, emphysema pulmonis minden formájában, intersticiális tüdőbetegségekben, tüdőtranszplantáció előtt, következményes – pl. tüdőbetegség, kóros elhízás talaján kialakult - idült légzési elégtelenségben, tartós nehézlégzés, tüdőérintettséggel rendelkező postCOVID pácienseket, mellkasi műtétek előtt és után, tüdőembólia után néhány hónappal, mellkasi szerveket és/vagy légzésszabályozást érintő balesetek után, légzőizom érintettséggel járó neuromuscularis betegségekben szenvedő betegeket

A képzőhely vezetőjének neve és elérhetősége:
Dr. Kiss Csongor mb. osztályvezető főorvos
06303166077, rehab@torokbalintkorhaz.hu