Híreink

110+1 éves a Debreceni Tüdőgyógyászat

2024. 10. 07. | MTT

Jubileumi tudományos ülés

Időpont: 2024. november 8-9.

Helyszín: Debreceni Egyetem Főépület Aula

„Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn”
(gróf Széchenyi István)

Debrecenben 110 éve, 1914. áprilisában került átadásra az Auguszta szanatórium, hogy a kor legkorszerűbb ellátását biztosítsa a régió tuberkulózisban szenvedő betegei számára. A szanatórium kollégái az első naptól kezdve közeli jó kapcsolatot ápoltak az egy évvel korábban, 1913-ban megalapított járóbeteg ellátóval, a jelenlegi tüdőgondozó elődjével. Az egymás és egymás munkája iránti tisztelettel, megbecsüléssel jellemzett szoros munkakapcsolatot a kollegák az elmúlt évszázad zivataros időszakaiban is fenntartották, hogy mindig minden betegüknek az elérhető legjobb ellátást biztosíthassák és ebben egymást támogassák.

Jubileumi rendezvényünkkel szeretnénk fejet hajtani az elődeink előtt ezért a munkáért. Ezzel tették a tbc-t ritkabetegséggé ebben a régióban is a XX. század végére. Így vált lehetővé, hogy az u.n. „aspecifikus” tüdőbetegségekre, így a tüdőrákra, asztmára, és COPD-re fókuszáljanak. Az átállásnak emblematikus mérföldköve, hogy a Debreceni Orvostudományi Egyetemen 25 évvel ezelőtt megalapították az önálló Tüdőklinikát. Köszönjük mindazon kollegának az erőfeszítését, akik Dr. Szilasi Mária klinikaigazgató vezetésével a pár főből álló elkötelezett csapatból egy erős regionális szakmai központtá emelték a Klinikát.

Napjainkban a tüdőgyógyászat, így a klinikánkon végzett munka is dinamikusan fejlődik köszönhetően a tudományos-technikai fejlesztéseknek, melyek a prevenció, diagnosztika és terápia minden szintjén új megoldásokat hoztak. Az új, innovatív gyógyszerek, eszközök, digitális megoldásokkal egyre többet tudunk tenni betegeink egészségéért. A klinikai kutatásokban való részvétellel pedig velük közösen járulunk hozzá további kezelési lehetőségek bevezetéséhez.

Büszkék vagyunk arra, hogy részt vehetünk a Joint Action on Chronic Respiratory Diseases (JARED) elnevezésű nemzetközi projektben, amely a krónikus légzőszervi betegségek ellátásának fejlesztésére tesz javaslatokat az európai tagállamok kormányzatai számára. Bízunk abban, hogy a közös munka eredményeit mi is sikerrel tudjuk használni betegeink javára.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt jubileumi tüdőgyógyászati konferenciánkra. Bízunk benne, hogy a tüdőgyógyászat legújabb eredményeinek áttekintése és a legfrissebb diagnosztikai és terápiás lehetőségeink bemutatása mellett jól megfér a szakma múltjára való visszatekintés és a fejlesztési irányokból kirajzolódó jövőbeli terveink, álmaink bemutatása is.

A Tüdőgyógyászati Klinika és Tanszék közössége nevében
Prof. Dr. Horváth Ildikó
klinikaigazgató

REGISZTRÁCIÓ