Híreink

Dr. Vadász Imrére emlékezünk (1930-2023)

2023. 03. 29. |

A magyar tüdőgyógyászok nevében fejezem ki tiszteletemet és hajtok fejet Vadász Imre főorvos úr emlékére, aki 93. életévében ez év március 5-én elhunyt.

Kivételesen gazdag és a hazai tüdőgyógyászat számára korszakos jelentőségű munkát végzett el, tetemesen hozzájárulva szakmánk legfőbb sikertörténetéhez, a tuberkulózis elleni küzdelemhez. Évtizedeken keresztül oly természetes, kötelező ernyőfénykép-szűrésre gondolva nagyon kevesen tudják, hogy a legapróbb részletekre is kigondolt módszertani útmutató az Ő nevével fémjelzett! E módszertani könyvecskét tanulmányozva találkoztam a nevével először, s akkor még nem is sejtettem, hogy valamikor közvetlen munkatársak lehetünk. Kiváló eredménnyel diplomázott a Budapesti Orvostudomány Egyetemen, és a tbc- és tüdőgyógyászatot választotta szakterületének. 1958-ban szakvizsgázott. Az Országos Korányi Intézetben 1967-től -tudományos főmunkatársként - a Módszertani osztályon dolgozott, és fél munkaidőben betegágy melletti gyógyító munkát is végzett. Az Országos Intézet és ezen belül a Módszertani Osztály feladata volt az egységes és azonos szakmai színvonalú betegellátás szervezése és felügyelete. A tuberkulózis gyógykezelését törvény írta elő, a prevenciótól a fertőzőbetegek kórházi kezeléséig. Módszertani” levelek” sokasága és a területi munkatársi konzultációs rendszer révén alakult ki a szakmánkra olyan jellemző egymást segítő szinte baráti kapcsolat. Vadász dr. éles eszű, gyors felfogású, lényegre törő és gyakorlatias személyisége nem csak itthon, de kooperációs nemzetközi munkákban külföldi szakmai körökben is feltűnt, s kiemelkedően jó nyelvtudása számos internacionális megbízást eredményezett. A Nemzetközi Tbc Unió (IUATLD) magyar tagja majd titkára, később az Európai Régió főtitkára lett. A WHO-tól is kapott tanácsadói feladatokat tuberkulózis témakörben: Kambodzsában, Afganisztánban, Dél-Jemenben.

A Magyar Tüdőgyógyász Társaság titkári tisztségét 1972-1990 között töltötte be, 1978-ban Korányi Frigyes emlékéremmel tüntették ki.

1986-ban nevezeték ki a VIII. Tüdőbelosztályra osztályvezetőnek, de továbbra is részt vett a módszertani munkában. 1988-tól dolgoztunk együtt, barátian felajánlotta a nála is bevált jó módszert; osztályos betegellátás és módszertani közös munka. Nálunk is jól működött. 1994-ben váratlanul nyugdíjazták, majd az új főigazgató engedélyével és támogatásával ismét korszakos dolgot alkotott: kidolgozta a tbc surveillance rendszert és informatikáját. A dohányzás elleni küzdelmet tekintette nyugdíjas évei fő feladatának, úgy érezte, hogy az adott helyzetben ezzel segíthet a legtöbbet.

Időskorát kiegyensúlyozott, egyre növekvő szép családja körében töltötte.

Emlékezzünk rá szeretettel.

Dr. Pataki Géza
a Módszertani Osztály volt vezető főorvosa