Híreink

Interdiszciplináris fórum - A gyermekkori daganatos betegséget túlélők hosszú távú gondozása

2022. 09. 20. | MTT

Időpont: 2022. október 26.
Helyszín: Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika (1082 Budapest Üllői út 78.)

 

A gyermekkori daganatos betegségek gyógyításában számos területen igen jelentős áttörés történt az elmúlt évtizedekben, egyre nagyobb azoknak a betegeknek aránya, akik alapbetegségükből valóban gyógyultnak tekinthetők, nemcsak elérik a felnőttkort, de valóban hosszútávú túlélésre számíthatnak. A gyermekkorban elszenvedett daganatellenes kezeléseknek azonban hosszú távú egészségkárosító hatásaik is vannak, melyek sokszor csak évtizedekkel később mutatkoznak meg. Emiatt a betegek hosszú távú, szakértő multidiszciplináris gondozása szükséges, mely jelenleg nem megnyugtatóan megoldott.  

A fórum közvetlen szakmai célkitűzése a szakmai háttér megteremtése és párbeszéd megkezdése a társszakmák minél szélesebb körével az alábbi célok megvalósításához:  

1. “Túlélő útlevél” (“Survivorship passport”) létrehozása: A gyermekonkológiai gondozásból való elbocsátáskor minden betegről készül egy standardizált dokumentum, mely tartalmazza a pontos diagnózist, a kezelés időtartamát és természetét, illetve a kezelés következtében potenciálisan fellépő késői toxicitásokat, vázlatos gondozási javaslattal. Ez a dokumentum az EESZT-be feltöltésre kerül, és a beteg minden későbbi kezelőorvosa számára hozzáférhető.  

2. Tranzíciós irányelv létrehozása: A gyermekkori daganatellenes kezelés következtében fellépő késői toxicitások követésére javasolt szűrővizsgálatokra vonatkozó szakmai iránymutatás.  

3. “Túlélő gondozási központ/ok” kialakítása: A gyermekkori daganatos betegséget túlélők onkológiai kezelés lezárultát követő utógondozását koordináló multidiszciplináris központ létrehozása, mely egyben “tranzíciós klinika” is, azaz segíti a betegek gördülékeny átadását a multidiszciplináris gyermekellátásból a multidiszciplináris felnőttgondozásba.  

 

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!   

Jelentkezési határidő október 20.   

   

Regisztrációra az OFTEX rendszerben vagy az alábbi linken van lehetőség:   

Regisztráció