Híreink

Beszámoló az MTT 2021. évi tevékenységéről

2022. 05. 19. | MTT

A Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnöksége az Alapszabályban rögzítetteknek megfelelően a COVID-19-világjárvány aktuális védekezési szabályait betartva 4 alkalommal tartott online elnökségi ülést 2021-ben. Az év során egy alkalommal vezetőségi ülést tartottunk április 21- én, az elnökségi ülést követően.

2021. május 28-án az Allergológiai és Légzéspatológiai és ILD Szekció tudományos üléséhez csatlakozva közgyűlést tartottunk.

Társaságunk szekciói – részben összevontan – megtartották a tervezett rendezvényeket, tevékenységükről részletesen beszámolnak majd a szekcióvezetők. A szekciórendezvények mellett voltak a társaságnak önálló rendezvényei is az elmúlt évben.

Már hagyományosan január utolsó hétvégéjén 2021-ben és 2022-ben is megrendeztük a kétnapos, kreditpontos továbbképző programot, az online közvetítésbe a szokásosnál is több, 130 résztvevő kapcsolódott be. Az első napon tematikusan, témakörök szerint ismertették a szakértők az ERS-újdonságokat. A második napon a COVID-ellátással kapcsolatos előadások különösen nagy érdeklődésre tartottak számot. Az MTT honlapján a regisztrált résztvevők még 1 hónapig visszanézhették az előadásokat. Május 7-én poszt-COVID tüdőgyógyászati ellátás témájú webináriumot szerveztünk. A MOTESZ 2021-ben elfogadta az MTT témajavaslatát, és június 22-én „A COVID szövődményeinek szervi manifesztációi” címmel megtartottuk közös rendezvényünket, amelyet az EMMI is támogatott. Az interdiszciplináris fórumon 8 szakmai társaság felkért előadója vett részt személyesen és 110-en kapcsolódtak online a fórumhoz hallgatóként.

Az ERS is online került megrendezésre, a World Village-ben az Ifjúsági Szekció képviselte a társaságot, képes anyagokat töltöttek fel, bemutatták a fiatalok pulmonológiát népszerűsítő bemutatkozó videóját is.

Továbbra is kiemelt jelentőséggel bír a fiatalok, az orvostanhallgatók, rezidensek és szakorvosjelöltek támogatása, amivel célunk a tüdőgyógyászat jövőjének biztosítása. A tüdőgyógyászati témájú TDK-munkákat 100 ezer, a legjobb pulmonológiai témájú prezentációt további 50 ezer Ft-tal támogatja a társaság.

A Magyar Pulmonológiai Alapítvány pályázati programjainak révén több fiatal kolléga részesülhetett támogatásban. Így pl. a medikusok nyári tüdőgyógyászati osztályokon történő gyakorlatát 100 ezer Ft-tal támogatja a társaság az alapítványon keresztül. A tudományos kutatási pályázatra 2020 decemberében benyújtott mind a 7 pályázat elfogadásra került. A szokásos 6 pályázati lehetőségen túl a COVID-19-cel kapcsolatos aktuális kutatási témákra tekintettel a díjazottak számát az elnökség döntése alapján megemeltük 7-re, és egyenként 1,5 millió Ft-os támogatást kaptak a 45 év alatti kutatók.

Az MTT honlapján naprakész tájékoztatást adtunk a társaság tagságának a járványhelyzet miatt módosult szakmai protokollokról is, valamint a programokról, pályázati lehetőségekről. Az elmúlt évben minden megjeleníthető anyag felkerült a társaság honlapjára: a koronavírus- kézikönyv (melynek megírásában több tüdőgyógyász kolléga is részt vett), a tüdődaganatos betegek koronavírus-tájékoztatója, valamint a poszt-COVID-szindrómás betegek gondozási protokollja is.

Dr. Sárosi Veronika
az MTT főtitkára