Híreink

Beszámoló az MTT 2019. évi tevékenységéről

2020. 08. 30. | MTT Hírmondó

A Magyar Tüdőgyógyász Társaság vezetősége 2018. december 14-ei, soron kívüli vezetőségi ülésén Horváth Ildikó elnök asszony EMMI államtitkári kinevezése miatt új elnököt választott Ostoros Gyula személyében.

2019-ben az MTT elnöksége az Alapszabályban rögzítetteknek megfelelően megtartotta az előírt öt elnökségi ülést, és két vezetőségi ülésünk volt az év során. 2019. március 22-én Hajdúszoboszlón az Allergológiai és Légzéspatológiai Szekció Kongresszusán a közgyűlésen beszámoltunk a 2018-as év tevékenységéről. Már hagyományosan augusztus utolsó hétvégéjén Visegrádon tartottunk elnökségi ülést és vezetőségi fórumot. A visegrádi kihelyezett ülésre meghívtuk az új Ifjúsági Szekció vezetőségét is. Részvételük azért is fontos volt, mert a kiemelt fő téma a rezidensképzés megújítása volt. A visegrádi kibővített vezetőségi ülésen részt vett Horváth Ildikó, az EMMI egészségügyért felelős államtitkára, akivel szakmapolitikai kérdésekről beszélgettünk.

Társaságunk szekciói eredményesen működtek, tevékenységükről részletesen beszámolnak majd a szekcióvezetők. Kiemelném, hogy az év során a társaságon belül két új szekció alakult, az Ifjúsági szekció és az IPF szekció. Három szekcióban, az Allergológiai és Légzéspatológiai, valamint az Epidemiológiai és a Bronchológiai Szekcióban is vezetőségválasztásra került sor.

Az alapszabályban előírt ülések és a szekciórendezvények mellett voltak a társaságnak önálló rendezvényei is az elmúlt évben.

Már hagyománnyá vált a januári kétnapos kreditpontos továbbképző tanfolyam, amelyen 100 résztvevő volt. Az első napon az ERS-újdonságokat ismertették, a második napon onkológiai témában a belgyógyász társszakmák szakértőit is felkértük előadásokra.

Február 1-én Budapesten a Gerbeaudban a tüdőrákszűrés eredményeiről rendeztünk szakmai vitafórumot. November 15-én a COPD világnapján Budapesten az ERS-újdonságokon kívül a dohányzásleszokás blokk és a COPD társbetegségeit is átfogó előadássorozat hangzott el.

Továbbra is kiemelt jelentőséggel bír a fiatalok, az orvostanhallgatók, rezidensek és szakorvosjelöltek támogatása, amivel célunk, hogy nagyobb számban válasszák a jövőben a tüdőgyógyászatot! A tüdőgyógyászati témájú TDKmunkákat továbbra is 50 000 Ft-tal támogatja a társaság. A medikusok nyári, tüdőgyógyászati osztályokon történő gyakorlatát 100-100 ezer Ft-tal támogattuk. A fiatal tüdőgyógyász szakorvosok szakmai elkötelezettségének megtartása fontos célunk. Ennek érdekében megújítottuk a korábban népszerű FIPUFO-t, a fiatal pulmonológusok fórumát.

2019. április 12–14. között Bakonybélen rendeztük meg a Fiatal Pulmonológusok Fórumát, amelyre a 40 év alatti tüdőgyógyász szakorvosokat és rezidenseket invitáltuk. Itt merült fel az ifjúsági szekció alakításának igénye, amit a társaság elnöksége támogatott. Augusztus 9-én az MTT alapszabályának megfelelően az Ifjúsági Szekció megtartotta alakuló ülését.

Pályázati programjaink révén több fiatal kolléga részesülhetett támogatásban az elmúlt esztendőben, az ERS-en, ATS-en társasági ösztöndíjjal. A 2018 decemberében benyújtott 5 pályázatot elfogadta a Magyar Pulmonológiai Alapítvány, és egyenként 1,5 millió Ft-os támogatást kaptak a 35 év alatti kutatók.

A súlyos asztma regiszterhez már 32 intézet, tüdőgondozó csatlakozott. Országos adatok gyűjtésével átfogó képet fogunk kapni a hazai súlyos asztmás betegeinkről és terápiás szokásainkról.

A COVID-járvány miatt kialakult helyzetben Zoomon keresztül megtartottuk a májusi elnökségi ülést. Az MTT szervezésében június 11-én Pulmo Covid- 19 Akadémia webinart rendeztünk, amelyen több mint 100 résztvevő követte végig a programot.

Az MTT honlapján naprakész tájékoztatást adtunk a társaság tagságának a járványhelyzet miatt módosult szakmai protokollokról is, valamint a programokról, pályázati lehetőségekről, amelyeket rezidenseink és a fiatal tüdőgyógyász kollégák is elérnek.

Dr. Sárosi Veronika
főtitkár