Híreink

Az MTT Epidemiológiai és Gondozási Szekciójának vezetőségválasztása

2019. 06. 17. | MTT Hírmondó

A konferencia első napjának utolsó programpontjaként került sor az Epidemiológiai és Gondozási Szekció választási közgyűlésére.

Dr. Bauknecht Éva, a szekció elnöke röviden ismertette a szervezet történetét, célkitűzéseit, munkájának eredményeit.

A szekció 1986. szeptember 22-én alakult, fő célkitűzései között a tbc felszámolása, az aspecifikus légúti betegségek gondozásának meghatározása, az általános lakossági szűrés szervezése, a tüdőgondozó hálózat és a benne dolgozók munkakörülményeinek jobbítása, fejlesztése.

A fő célkitűzésekből a tbc felszámolása megvalósult, az általános lakossági szűrés átalakult. A szekció hagyományosan kétévente tartja önálló, 2,5 napos konferenciáit, a hagyományoknak megfelelően felváltva a Dunántúlon és az ország keleti felében. Több alkalommal szerveztek a háziorvosokkal közösen továbbképző jellegű rendezvényeket is. Egy időben a szakemberhiány miatt a gondozóhálózat leépítése is felmerült, azonban ez mára lekerült a napirendről. A finanszírozási kérdések tekintetében a tervek nem valósultak meg, a munkakörülmények javítása a központosítás megszűnése miatt a helyi fenntartók hatáskörébe került. Négy éve felmerült a módszertani ajánlások megújításának szükségessége, több betegség kapcsán elindult a folyamat, azonban az egységes gyakorlat hiányában nem megvalósítható.

Az MTT Epidemiológiai és Gondozási Szekciójának Schweiger Ottó-emlékérmét a 2015–2019 közötti vezetőségi ciklusban a következők vehették át: Pánczél Gyula (2015), S. Tóth Mária (2016), Tóth Magdolna (2017) és Gohér Ilona (2018).

A beszámolót követően elnök asszony a vezetőség nevében lemondott, s jó munkát, sok sikert kívánt a megválasztásra kerülő új vezetőségnek. A választási közgyűlés levezető elnökének felkérte dr. Bíró Margitot, s kezdetét vette a vezetőségválasztás. A szekció 9 fős vezetőségére a jelenlévők is jelölhettek tagokat, az új jelölteket a közgyűlés elfogadta.

Az új vezetőség elnöknek dr. Jedlinszki Máriát választotta meg.

A szekció új vezetősége (ábécérendben): Dr. Barsai Andrea, Dr. Bauknecht Éva (past president), Dr. Czompó Márta, Dr. Jedlinszki Mária, Dr. Keszthelyi Réka, Dr. Major Katalin, Dr. Obbágy Veronika, Dr. Szarka Ildikó, Dr. Varga Ágnes.

Sok sikert kívánunk az új vezetőség munkájához!