Híreink

A Schweiger Ottó-Emlékérem díjazottja: Dr. Szereday Ildikó

2019. 06. 17. | MTT Hírmondó

A Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnöksége 2003 szeptemberében díj alapításáról döntött, amelyet a tüdőbetegségek prevenciója és gondozása területén kiemelkedő munkát végző tüdőgyógyászok számára adományoz. Az MTT Epidemiológiai és Gondozási Szekciójának vezetősége 2004 óta évente egy tüdőgyógyász számára ítéli oda a Schweiger Ottó-emlékérmet.

1944. március 14-én született Kassán. Férjezett, 2 gyermeke és 3 unokája van.

1968-ban a Szegedi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán szerezte diplomáját, ezt követően a Szolnok Megyei Tüdőbeteg Gyógyintézet Pulmonológiai Osztályán indult orvosi pályafutása. 1972-ben tüdőgyógyászat szakvizsgát tett jeles eredménnyel. 1973-ban a Szolnok Megyei Tüdőgondozó Intézetben folytatta szakorvosi tevékenységét, ahol szakmai munkája elismeréseként főorvosi kinevezést kapott. 1982 óta a Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet tüdőgondozó vezető főorvosa.

1981-től a megyei komplex szűrővizsgálatok fő szervezője és aktív résztvevője volt, azt követően a megye tüdőszűrő vizsgálatainak szervezése, a mozgó tüdőszűrő csoportok tevékenységének koordinálása is feladata a pulmonológiai járóbeteg-szakellátás mellett. Pályafutása során nagy hangsúlyt fektetett a tbc-s betegek felkutatására, gyógyítására, a szűrés széleskörű népszerűsítésére, a prevenció mellett a tüdőbetegek gondozására, rehabilitációjára.

2014 óta A Dohányzásleszokás Támogató projekt szakmai vezetője.

Számos előadása hangzott el országos, megyei, városi, szakmai rendezvényeken, amelyek főbb témái:
• Pulmonológiai hálózat jelentősége Jász-Nagykun-Szolnok megye egészségügyi ellátásában
• Tüdőszűrő vizsgálatok jelentősége a rekeszelváltozások felkutatásában
• Komplex szűrések jelentősége
• Szűrővizsgálatok szervezeti és kapcsolatrendszere
• Chilaiditi-syndroma
• A tüdőgondozók és az alapellátás együttműködésének jelentősége az asthmás betegek gondozásában

A tüdőgondozó orvosainak és szakdolgozóinak képzését mindig kiemelten fontosnak tartotta, azt mindenben támogatta. Rendkívül nagy empátiás készséggel, nyitottsággal és olyan erővel rendelkező orvos, amely nagyszerű vezetővé, szakemberré és munkatárssá teszi őt.

Példás szakmai felkészültséggel végzi a betegek ellátását, irányítja a tüdőgondozó tevékenységét. A különböző szakterületek orvosaival, szakdolgozóival, a betegekkel, a munkatársakkal szemben tanúsított magatartása, a szakma iránti elhivatottsága példaértékű az őt követő generációk számára. Jász-Nagykun-Szolnok Megye lakosságának egészségéért végzett kiemelkedő tevékenysége, szakmai munkája, példamutató emberi magatartása elismeréseként 2011-ben Jász-Nagykun-Szolnok Megyéért díjban, 2017-ben Pro Sanitate kitüntetésben részesült.

Dr. Mózer Erzsébet