Híreink

Köszöntő az EPID-ről

2019. 06. 17. | MTT Hírmondó

A Magyar Tüdőgyógyász Társaság Epidemiológiai és Gondozási Szekciójának konferenciája alkalmából szeretettel köszöntöm a résztvevőket a vezetőség és a szervezők nevében!

A kétévente esedékes rendezvényt idén is az MTT Társult Egyesületével közösen tartjuk.

A tudományos program összeállításakor igyekeztünk a szakmánk hagyományos témái mellett az újakból is válogatni.

A nyitó napon először a magyarországi tüdőtranszplantációs program került bemutatásra annak nehézségeivel és sikereivel. A tüdőtranszplantáltak gondozása, infekcióik kezelése természetesen centrumban történik, azonban a nagyszámú csontvelő- és vesetranszplantált beteg közül többen a tüdőgondozót keresik fel lázas tüneteikkel. Erről a témáról is hallottunk előadást, majd a blokkot esetbemutatás zárta.

A nyitónap másik témája a tüdőrák volt. A jelenleg rendelkezésre álló terápiás lehetőségek nyújtotta túlélési esélyek, az LDCT vizsgálatok nemzetközi és hazai tapasztalatainak ismertetése után a házigazda szolnoki kórház mellkassebészei számoltak be tumoros beteganyagon végzett VATS műtéttel szerzett tapasztalataikról.

A konferencia második napján hagyományosan a tuberkulózissal foglalkozunk részletesebben. A helyzetértékelés és a molekuláris diagnosztika után az extrapulmonális tbc urológiai aspektusáról hallhatunk előadást. Az extrapulmonális tbc változatlanul kisebb hányadát teszi ki az összes tuberkulotikus esetnek, mint ahogy a nemzetközi statisztikák alapján az várható lenne. Joggal feltételezhetjük, hogy fel nem ismert esetek szép számmal vannak.

Ezután egy olyan aktualitással folytatódik a blokk, amit az élet, nevezetesen a munkaerő-piaci trendek hoztak magukkal: külföldi, magyarországi egészségbiztosítással nem rendelkező munkavállalók tbc-gyanús szűrővizsgálati eredménye esetén mi a tennivalója a tüdőgondozó orvosának.

A spirometria értékelésének új szempontjai és a krónikus tüdőembólia komoly érdeklődésre tarthat számot, hiszen a spirometria a röntgen mellett a leggyakrabban alkalmazott vizsgálómódszerünk, a krónikus tüdőembólia pedig gyakran nehezen kideríthető, rejtőzködő kórkép.

A pénteki tudományos programot ambuláns légzésrehabilitációról szóló kerekasztal-beszélgetés és szakmapolitikai kérdések zárják majd.

Ezen a napon párhuzamos szakdolgozói szekcióban mutatják be az MTT Társult Egyesületének tagjai a tevékenységüket, tapasztalataikat.

A szombat délelőtt hagyományosan a kazuisztikáé lesz idén is.

Kívánom, hogy mind a tudományos, mind a társasági programok nyerjék el a résztvevők tetszését és tegyék emlékezetessé a konferenciát!

Dr. Bauknecht Éva