Híreink

SAJTÓKÖZLEMÉNY - November 21-e a WHO Dohányfüstmentes és COPD Világnapja

2018. 11. 16. | MTT

Never too early – never too late…         


A Magyar Tüdőgyógyász Társaság (MTT) és a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ) több betegséget is képviselő orvosi szakma, több tudományág különböző megközelítéseinek bevonásával rendezte meg 2018. november 15-én, rendhagyó szakmai fórumát.

November közepén, egy napon, november 21-én van a WHO által meghirdetett dohányfüstmentes világnap és a COPD világnapja is. Nem véletlen az egybeesés, hiszen a dohányzás, amely a modern világ egyik legnagyobb szenvedélybetegsége, évente milliók halálát okozza a kardiovaszkuláris, a különböző daganatos és az idült légzőszervi megbetegedések miatt. Utóbbiak között is legjelentősebb a COPD, a krónikus bronchitisz és az emfizéma. Magyarországon is évente mintegy húszezer honfitársunk korai halálát okozza a dohányzás.

A COPD Magyarországon népbetegség, mintegy hatszázezren szenvedhetnek ennek a betegségnek különböző súlyosságú állapotában. A betegség gyakran fordul elő szív és érrendszeri, vagy egyéb társbetegségekkel. Mindezek miatt fontos, hogy több betegséget is képviselő orvosi szakma, több tudományág különböző megközelítéseinek bevonásával rendezte meg 2018. november 15-én, rendhagyó, multidiszciplináris szakmai fórumát a Magyar Tüdőgyógyász Társaság (MTT) és a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ).

Már az esemény felépítése is magában hordozza azt a szakterületeken átívelő, nemzetközi álláspontot, amely szerint a rendkívül összetett COPD betegség hatékony kezeléséhez új, a korábbiaknál átfogóbb szemléletmódra van szükség. Mindenki számára világossá kell tennünk, hogy ez a kórkép mind az egyén, mind egészségügy, mind pedig népegészségügyi szempontok alapján, a tüdőgyógyászaton kívül is számos területet érint. Rendszer- és egyénszintű ellátása csak akkor lehet előremutató, ha minél több szakma és tudományág szempontjait tudjuk bevonni az ellátás különböző szintjeibe. A valós megoldásokat jelentő együttműködés azonban nem csak a kapcsolódó egyéb betegségek – a kardiológia, neurológia, dietetika, fizioterápia – szakterületeit érinti, hanem a mindennapi életünket befolyásoló egyéb tényezőket, mint a szociológia, a környezetvédelem, vagy a városszervezés. Az orvosi szakmák mellett elengedhetetlen az oktatás, a média figyelmének a felkeltése is a betegség megelőzése, a korai felfedezés és a hatékony gyógykezelés érdekében.

A megelőzés érdekében a legfontosabb a dohányzás visszaszorítása, a fiatalok ne szokjanak rá, a dohányzók minél előbb hagyják abba a dohányzást! A dohányzás leszokás segítése érdekében az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben telefonos tanácsadás érhető el a 0680/442044 ingyenes telefonszámon. A COPD korai tüneteit, például tartós köhögést, nehézlégzést, fáradékonyságot értékeljék a betegek, minél koraibb stádiumban ismerik fel a betegséget és kezdődhet el a hatékony gyógyszeres kezelés, annál tovább élhet a beteg megfelelő életminőségben. A gyógyszereket pedig előírás szerint kell alkalmazni! Ma hazánkban minden fontos készítményhez támogatott formában hozzájuthatnak a betegek.

Az új irányelvek, új felismerések mentén kristályosodtak ki, ma már pontosan tudjuk, hogy életvitelünk több generációra van hatással. Epigenetikai vizsgálatok bizonyították, hogy egy dohányzó ember még az unokáira is örökíthet káros hatásokat. Örvendetesnek mondható, hogy az egyes szakterületek gyógyászati lehetőségei jelentős fejlődésen mentek keresztül és fejlődés tapasztalható az egyes orvosi szakterületek közötti együttműködésben is. Az eredmények javításához azonban az intenzív kommunikáción keresztül vezet az út. Ezt a célt szolgálja többek között a világnapi interdiszciplináris rendezvény is.

A Légzéssel a Lélekért Alapítvány közreműködésével a COPD Világnap szakmai programjának egyedi lebonyolításával egy olyan, interaktív környezetet kívántunk teremteni, amely megszólítja és bevonja az érintetteket, elősegíti a fejlődéshez szükséges folyamatokat, a közös gondolkodást és megoldáskeresést, valamint lehetőséget ad arra, hogy az érintett területeken felgyűlt tapasztalatok közös kincsekké váljanak.

A magas szintű együttműködés mintájaként, ezen a napon a művészetet is segítségül hívtuk. A szakmai programot követően a légúti betegekből alakult Légzéssel a Lélekért kórus adott különleges hangversenyt.

A kórus ez év tavaszán jött létre, első produkciójára a Törökbálinti Tüdőgyógyintézetben került sor. Célja, hogy a súlyos légúti betegek számára közösségi, művészeti élményt szerezzen, az éneklést kiegészítő terápiaként alkalmazva, életminőségüket javítsa. Az első produkció és az intenzív, körültekintően felépített, terápiás protokollokkal összehangolt felkészülési időszak tapasztalatai alapján, szeretnénk a Dr. Várdi Katalin és Philipp György nevével fémjelzett módszertant minél több beteghez eljuttatni. Az éneklés a légzőszervi rehabilitáció fontos eleme lehet, művészeti és közösségi élményt is nyújtva az érintetteknek. Fontos szempont emellett, hogy a kórustagok a nyilvánosság előtt, a nagyközönség számára is bemutassák a meghatározó élményeiket, hogy ezzel példát mutassanak mások számára és felhívják a közvélemény figyelmét az érintett betegségre. Ennek érdekében az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, a Mátrai Gyógyintézetben és a Farkasgyepűi Veszprém Megyei Tüdőgyógyintézetben is felkészítettünk több, betegekből álló csoportot, akik egyesített kórusként, közösen lépnek fel a COPD Világnap eseménye alkalmából.

Az események mindenki számára nyitottak és díjmentesek voltak.

A világnapi jelmondatnak megfelelően soha nincsen túl korán, hogy felhívjuk a figyelmet a betegségre és megelőzésére, de soha nincsen túl késő sem, hogy megtegyünk mindent a hatékony kezelése érdekében!

 

 

Dr. Kovács Gábor           
leköszönő elnök              
Magyar Tüdőgyógyász Társaság

Prof. Dr. Karádi István  
elnök
Magyar Orvostársaságok és       
Egyesületek Szövetsége

Dr. Várdi Katalin             
Légzéssel a Lélekért       
Alapítvány



További információ, sajtókapcsolatok: 
Komlósy Dorottya(MOTESZ)      
tel: +36 70 408 0814      
e-mail: komlosyd@motesz.hu