Híreink

Az első gyermek-tüdőátültetés Budapesten

2018. 11. 13. | MTT Hírmondó

Előadás az MGYT és az MTT Gyermektüdőgyógyász Szekciójának 54. Kongresszusán.

Joel Cooper 1983-ban végezte az első sikeres tüdőtranszplantációt Torontóban. Ugyanennek a munkacsoportnak a nevéhez fűződik az első tüdőátültetés gyermekbetegen 1986-ban. Az 1990-es évektől a gyermekeken végzett tüdőátültetés világszerte bevezetésre került. Az International Society for Heart and Lung Transplantation (ISHLT) legfrissebb adatai szerint 2015-ben a világon több mint 4200 tüdőátültetést végeztek, ebből közel 100 volt gyermek.

A Bécsi Orvostudományi Egyetem, Sebészeti Klinika Mellkassebészeti Osztálya 1989 novemberében végezte az első tüdőátültetést, és az intézmény mára a műtétszám, a felszereltség és a tapasztalatok alapján a világ egyik vezető tüdőtranszplantációs központjává vált, egyben közép- és kelet-európai regionális centrum. Szoros együttműködés alakult ki előbb a magyar mellkassebészek és a felnőtt‑, majd később a gyermektüdőgyógyászok, aneszteziológusok, patológusok, koordinátorok, műtőasszisztensek, gyógytornászok és a bécsi centrum között, így egységes elvek alapján végezzük a betegszelekciót, a transzplantációt megelőző kivizsgálást és az utókezelést is. A szervriadókat 2007 óta az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodája (OVSZ SZKI) szervezi. A kooperáció eredményeképpen a magyar kormány támogatásával Budapesten is tüdőtranszplantációs központ létesült, az Országos Onkológiai Intézetben működő Semmelweis Egyetem ÁOK Mellkassebészeti Klinikáján. 2015-ben végezték el Budapesten az első tüdőátültetést felnőtt betegen, azóta a felnőtt betegek többségének műtéte itthon történik. 2018-ban sor került Magyarországon az első gyermek- tüdőtranszplantációra.

Magyar betegek számára 1996 óta elérhető a tüdőátültetés, 2015-ig kizárólag Bécsben, azóta Budapesten is. Gyermekek fogadása a transzplantációs programban 2005 óta szervezett. 2017-ig 205 tüdőtranszplantációt végeztek magyar betegeken, ebből 25 volt gyermek-tüdőátültetés.

A Bécsi Tüdőtranszplantációs Központtal a kapcsolat továbbra is szoros, és ez az Eurotransplant szerződés nevesített része. A magas rizikójú betegségcsoportba tartozó recipiensek (kisgyermek, kombinált szervtranszplantáció) továbbra is elsődlegesen Bécsben kerülnek műtétre.

Az első Budapesten végzett gyermektüdőátültetés esetét ismertetjük.

Dr. Kovács Lajos