Híreink

Beszámoló a 20. WABIP Kongresszusról

2018. 10. 15. | MTT Hírmondó

2018. június 13–16. között Rochesterben (USA, Minnesota) rendezték a 20. WABIP/WCBE kongresszust. A rendezvény házigazdája, Eric Edell a megnyitón üdvözölte a WABIP elnökét, Pápai-Székely Zsoltot. A Mayo Klinika szomszédságában megrendezett kongresszus megnyitóján indián táncosok, történetmesélők mozgatták meg a társaságot, a hagyományok ápolásának részeként autentikus énekek mellett csaknem a teljes jelen lévő hallgatóságot bevonták a csoportos táncba, megteremtve az esemény hangulatát. De nézzük a programot, milyen kiemelt témákról esett szó!

A tracheobronchomalacia és az exces�- szív dinamikus légúti kollapszus multidiszciplináris megközelítésével indult a kongresszus. A mesothelioma diagnosztikájában a pulmonológusok által végzett thoracoscopia jelentőségét külön kiemelték egy további témát tárgyaló blokkban. Wahidi az EBUS-TBNA specimenek jelentőségéről beszélt a PDL-1-érában. Carla Lamb az EBUS-tűket vetette ös�- sze, szövettani mintavételre is van lehetőség ezzel a módszerrel. Itt jegyezném meg, hogy sokan az általánosan használt tűméretnél kisebb átmérőjű EBUS-TBNA tű használatát eredményesebbnek gondolják, annak ellenére, hogy csupán citológiai mintavételre alkalmasak. További tapasztalatok szükségesek, hogy melyik irány az optimális. A felnőttbronchológia előadásai között a stentek múltjáról, jelenéről és jövőjéről esett szó, a 3D nyomtatás szerepét tárgyalták.

A gyermekbronchológiai szekciókban szintén szó esett a stentek típusairól, a behelyezés indikációiról és a betegcsoportra tekintettel talán a felnőttekénél is fontosabb komplikációk kezeléséről, az akut helyzetek megoldásáról.

A kriobiopszia jelentőségét tárgyalták diffúz parenchymás érintettségnél, ki, mikor és hogyan végezze a mintavételt. A tracheobronchialis fistula multidiszciplináris megközelítéséről gasztroenterológus, intervenciós bronchológus és mellkassebész tartott előadást.

Az obstruktív tüdőbetegségek bronchoscopos kezelési lehetőségének kapcsán a bronchialis termoplasztikáról külön szekcióban hallhattunk előadásokat. Érdekesség, hogy az egyetlen kontrollált klinikai vizsgálatban a módszer alkalmazása és imitálása során (a bronchoscopot levezették, de a kezelés során csupán a beavatkozással járó hangeffektust hallotta a beteg a kontrollcsoportban) lényeges különbséget nem találtak, azt is mondhatnánk, hogy a kezelés „tudata” számottevő javulást eredményezett az asztmás betegcsoportban. Egy másik blokkban a bronchoscopos tüdőrák ablációs módszereit tárgyalták, a minimálinvazív sebészeti beavatkozások mellett a bronchoscopos rebiopszia jelentőségére hívták fel a figyelmet NSCLC progressziója esetén. Külön szekcióban esett szó a célzott és immunterápiához szükséges mintavételi lehetőségekről, Mansfield a molekuláris analízis érvényes irányelveit mutatta be, Murgu a következő címmel tartott előadást: Elegendő-e az EBUSTBNA minta a „next generation sequencing”- hez?

A perifériás kerekárnyékoknál alkalmazandó optimális megközelítést mutatták be, a radiológus a PET CT-t és a célzott mintavételt elemezte, a bronchológus lehetőségei között a mintavételt segítő radiális UH és az elektromágneses navigáció is szóba került. A virtuális bronchoscopiát használó transparenchymás technikát Lee említette, Yasufuku előadásának kérdése: mikor és hogyan reszekáljuk a perifériás kerekárnyékokat?

Rosell az európai tüdőrákszűrési programról számolt be, az amerikai, kanadai és ausztrál programok eredményeiről is hallottunk.

A bronchoesophagológus-társaság előadásai közül a dysphagia diagnózisát és terápiáját említeném, a sebészi komplikációk mérséklésére Chitose az endoscopos cricopharyngealis myotomiát ajánlja, a Zenker-diverticulummal kapcsolatos teendőket is részletesen elemezték.

Jövőbe mutató előadást tartott Robert Webster „Robotic bronchoscopy and steerable needles” címmel. Lehetséges, hogy a szakembereket gépek pótolják és intelligens programok veszik át a kezünkből a bronchoscopot? Érdekes előadásokat hallhattunk a korai tüdőrákszűrés és a molekuláris biomarkerek lehetséges használatáról.

A korai, premalignus endobronchialis léziókat detektáló NBI, OCT (Optical Coherence Tomography) és I-scan image enhancement technika összehasonlításáról szerzett a közönség benyomásokat.

Az orális prezentációra elfogadott szerzők közül meglepően sokan foglalkoztak transbronchialis kriobiopsziával, tárgyalták a minták nagyságának jelentőségét, a szövődményeket, de CTvezérelt mintavételről is beszámoltak.

A tüdőtranszplantációval kapcsolatban a légúti, illetve pleurakomplikációkat említették, Cheng előadása az új légutak „növesztéséről” szólt, kutatási eredményekről számolt be.

Prakash előadást tartott a kezdetekről, amikor a 7. Bronchológus Világkongresszuson megalapították a JOB-ot (Journal of Bronchoscopy), most az Intervenciós Pulmonológia kiegészítéssel kerül forgalomba az újság. A WABIP bronchoscopos, intervenciós pulmonológiai tréningjeiről is beszámolók hangzottak el, világszerte alkalmazzák a tananyagot, számos nyelvre lefordították már, és a nemzeti bronchológustársaságok is elfogadják.

A társasági programok kellemes környezetben és oldott légkörben zajlottak, ahogy a szervezők ígérték, megismerkedhettünk a közép-nyugati vendéglátó hagyományokkal. A Mayo Civic Center minden igényt kielégítő helyszínnek bizonyult. Két év múlva a WABIP Kongresszus helyszíne Sanghaj lesz.

Dr. Szima Barna