Híreink

Köszöntő a Magyar Tüdőgyógyász Társaság Bronko 2018 Konferenciájáról

2018. 10. 12. | MTT Hírmondó

A Magyar Tüdőgyógyász Társaság Onkopulmonológiai Szekciójának Vezetősége és a Magyar Bronchológus Egyesület nevében szeretettel köszöntjük az érdeklődő résztvevőket a hagyományosan kétévente közösen megrendezésre kerülő konferencián.

A tüdőrákellátás forradalmi változásának lehetünk szemtanúi és egyben képviselői. A technológiai fejlesztéseknek köszönhetően mind a diagnosztikában, mind a kezelésben új perspektívák nyílnak a klinikusok és a betegek számára. A tüdőrák gyógyszeres kezeléséről, a standard és innovatív kezelési modalitásokról, a célzott immuno-onkológiai terápia alkalmazásáról részletes, átfogó, gyakorlatorientált előadásokat hallhatunk. A bejelentett előadások során képet kaphatunk a hazai tüdőrákos betegekről és a kezelésük során szerzett tapasztalatokról, eredményekről, továbbá technikai fejlesztésekről, amelyek hozzájárulhatnak a betegség korai stádiumban való észleléséhez. A kazuisztikai fórum esetbemutatásai izgalmas élményt, jó beszélgetéseket ígérnek, a legjobb előadásokat díjazzuk. A szimpóziumokon bemutatásra kerülő vizsgálati eredmények hozzájárulnak, hogy minél jobban megismerhessük az innovatív kezelések hatásosságát és helyüket a napi betegellátásban.

Kívánunk mindenkinek hasznos szakmai konferenciát, kikapcsolódást a festői környezetben és örömteli szórakozást a társasági programokhoz!

Dr. Bogos Krisztina,
Dr. Sárosi Veronika
és az Onkopulmonológiai Szekció vezetősége

---------------------------------------------------------------------------------------

A Magyar Tüdőgyógyász Társaság Bronchológus Egyesülete vezetőségének nevében szeretettel köszöntöm a kongresszus résztvevőit! Legutóbb Szombathely volt a Bronko házigazdája, tavaly az MBE éves kongresszusát Tatán rendeztük nagy sikerrel.

Mátraháza gyönyörű környezete, természeti adottságai ideális helyszínt jelentenek az Onkopulmonológiai Szekcióval közös rendezvénynek. A program a hagyományosnak mondható Hands on workshopokkal kezdődött, a megnyitó után Pápai-Székely Zsolt tartott előadást, aki a Kassay Dezső-emlékérem idei díjazottja. Kassay 49 évesen ösztöndíjjal került ki a bronchológia akkori Mekkájába, a philadelphiai Ch. L. Jackson intézetébe. Zsolt előadásában is hallhattunk a vezető amerikai bronchológusokkal ápolt szakmai kapcsolatáról, amelynek szerepe volt a hazai WABIP Kongresszus rendezési jogának elnyerésében és később a WABIP elnökévé választásában is.

2004-ben Lillafüreden az MBE konszenzus konferenciáján tárgyaltuk a „Diagnosztikus és terápiás bronchológia felnőtt- és gyermekkorban, transthoracalis tűbiopszia” címmel 2005-ben megjelent szakmai ajánlást. A Tüdőgyógyászati Szakmai Kollégium elfogadta az anyagot, az eredeti tervek szerint 2–4 évente terveztük a revízióját. Időszerűvé vált a Szakmai Irányelvek megújításának folyamatában az új bronchoscopos módszerek bemutatása, a diagnosztikus és intervenciós beavatkozások részletes leírása, az indikációk bemutatása. A klasszikus bronchoscopos mintavételi módszerek nem változtak, inkább a minta feldolgozásának technikája került előtérbe, a modern célzott és immunterápiás kezelések szövettani mintavételt tesznek szükségessé, de a sejtblokk-technikát is egyre szélesebb körben kell használnunk a daganatos betegeink diagnózisának megállapításában. A bronchoscopos vizsgálatok a sürgősségi, intenzív terápiás osztályokon is a napi gyakorlat részeként kezdenek elterjedni, a társszakmák képviselőinek képzése, oktatása is feladatunk. Újabb fejlesztésű, korszerű videoendoscopok váltak elérhetővé, de az olyan fejlesztések, mint a LED fényforrás a bedside vizsgálatokat is tovább egyszerűsítették. Az elmúlt évben az EBUS-TBNA, az endobronchialis ultrahangvezérelt transbronchialis tűaspiráció az endoszkópos ultrahangos ajánlásba is bekerült, az EBUS-tű hazai finanszírozása is megoldódott. Előtérbe került az IPF, új diagnosztikus algoritmusok érhetőek el, a kriobiopszia nagyobb minták vételére alkalmas, amennyiben szükség van rá. A lézerek alkalmazása helyett a hazai centrumokban elektrokautert használunk. Az ígéretes, autofluoreszcens és korai elváltozásokra érzékeny diagnosztikai módszerek – NBI – a mindennapi rutin részei, de jelentősen nem változtatták meg a diagnosztikus, terápiás gyakorlatunkat. A perifériás, bronchoscoppal nem látható léziók esetén a nemzetközi szakirodalom számos, helyenként egzotikusnak mondható módszert javasol, de az ajánlás részét képező transthoracalis tűbiopszia során egyszerűen és költséghatékonyan vehetünk mintát továbbra is. Kétségtelen, hogy törekedni kell a szövettani mintavételre inoperábilis, jó performance státusú betegeinknél az immunterápia elérhetősége miatt transthoracalis megközelítés esetén is. A radiológusokkal határterületen dolgozunk a CT-vezérelt mintavételeknél, ennek részletes leírása a jelen irányelvben nem feladatunk.

Dr. Szima Barna
a Magyar Bronchológus Egyesület elnöke