Híreink

Dr. Khoór András- A Magyar Tüdőgyógyász Társaság tiszteletbeli tagja

2018. 05. 25. | MTT Hírmondó

A Magyar Tüdőgyógyász Társaság 2018-as évi tiszteletbeli tagja dr. Khoór András orvosprofesszor.

Budapesten született, középiskolai tanulmányait a budapesti Veres Pálné Gimnáziumban végezte, és 1981-ben a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán szerzett diplomát. Végzés után a Fővárosi László Kórház patológiai osztályán dolgozott dr. Kendrey Gábor, majd az Ⅰ. sz. Patológiai és Kísérletes Rákkutató Intézetben dr. Lapis Károly irányítása alatt. 1985-ben kórbonctan–kórszövettanból szakvizsgát tett, majd rövid ideig az Ⅰ. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika intenzív újszülöttosztályán tevékenykedett.

1989-ben meghívást kapott a Vanderbilt Egyetemre (Nashville, Tennessee), ahol a gyermekosztály neonatológiai részlegén surfactant proteinekkel kapcsolatos kutatásokat végzett, dr. Mildred Stahlman vezetése alatt. 1992-től patológus rezidens, majd 1995-től sebészi patológus „fellow” volt, ugyancsak a Vanderbilt Egyetemen. 1996-ban tüdőpatológus „fellow”-ként a Mayo Klinikára (Rochester, Minnesota) került. 1997-től 2000-ig a Moffitt Cancer Centerben (Tampa, Florida) volt assistant professor. 2000 óta a floridai Mayo Klinika (Jacksonville) Laboratóriumi és Patológiai Osztályán tevékenykedik, 2006-tól az osztály vezetője.

Dr. Khoór András a Mayo Klinika orvosi egyetemének professzora és a Semmelweis Egyetem visiting professzora. Tudományos érdeklődési területe a tüdő és annak patológiája, különös tekintettel a légúti hámsejtek fehérjéinek tüdőtumorokban való megjelenésére. Publikációi 55 eredeti közleményt, 20 könyvfejezetet és számos absztraktot foglalnak magukban. Több nemzetközi folyóirat, így az Archives of Pathology and Laboratory Medicine, a Human Pathology és a Pathology & Oncology Research szerkesztőségi bizottságának tagja. Tüdőpatológusként nemzetközileg ismert, meghívott előadóként számos fórumon szerepelt. A Magyar Tüdőgyógyász Társaság Nagygyűlésén és Onkopulmonológiai Szekciójának konferenciáján is többször adott elő. Számos szakmai társaság, így a United States and Canadian Academy of Pathology, a College of American Pathologists és a Magyar Patológusok Társasága aktív tagja, a Pulmonary Pathology Society alapító tagja. Az ebben az évben ötvenéves születésnapját ünneplő Hungarian Medical Association of America jelenlegi megválasztott elnöke. A Magyarországon dolgozó pulmonológusokkal, patológusokkal kiváló kapcsolatot ápol, segíti munkájukat nagy szakmai és nemzetközi elismertséggel bíró tevékenységével.

Dr. Khoór András 2018. május 26-án szombaton reggel 8 órakor a Meet the Professzor szekcióban egyórás előadást tart Ritka tüdőbetegségek patológiai diagnosztikája, nehézségei címmel.

Dr. Ostoros Gyula