Híreink

Meet the Professor - Paul A. Bunn jr. professzor

2018. 05. 24. | MTT Hírmondó

A Magyar Tüdőgyógyász Társaság 60. jubileumi nagygyűlésére elfogadta meghívásunkat Professzor Paul A. Bunn Jr., MD, a Colorado Egyetem Rákközpont, James Dudley Tüdőrákkutató Központ elnöke, az ASCO korábbi elnöke.

Professzor Bunn B.A., majd Master diplomáját Amherstben az Amherts Collegeban, orvosi diplomáját a New York-i Weill Cornell Medical College-ban szerezte meg. Gyakorlatait és rezidensképzését San Franciscóban, a Californiai Egyetemen és a National Cancer Institute (Bethesda) Programban töltötte, belgyógyász és onkológiai szakvizsgákat szerzett. Dr. Bunn 1984–1992 között a Colorado Egyetem Rákközpont vezetője, majd 1986–2009- ben az igazgatója. Az IASLC (International Association for Study of Lung Cancer) vezetőségi tagja 1988-tól 1994- ig, majd az elnöke 1997–2000-ig, és igazgatója (CEO) 2004-től 2014-ig. Professzor Bunn az ASCO elnöki tisztségét töltötte be 2002–2003 között.

Több száz cikk, összefoglaló közlemény és könyvfejezet szerzője, a rákkutatók közt jól ismert munkássága. Elsődlegesen a tüdőrák új terápiás lehetőségeire összpontosít. Dr. Bunn számos amerikai és coloradói tüdőrákkezeléssel kapcsolatos klinikai vizsgálat vezetője. Ma már számos eredményét a tüdőrák standard kezelésében alkalmazzuk. Dr. Bunn jelenleg a tüdőrák új, személyre szabott kezelését kutatja, amely jobb mellékhatás-profillal bír, szemben a hagyományos kemoterápiával. Tanulmányozza a betegség genetikáját, azt vizsgálja, hogy miként lehetne a génterápiát alkalmazni a betegség legyőzésére. Jelenleg is kutatásvezető a NIH (National Institutes of Health) és NCI (National Cancer Institute) által támogatott, tüdőrákban kiemelkedő kutatásokra specializált programban (SPORE: Specialized Program in Research Excellence in Lung Cancer), amelynek fő célja a betegség biológiájának jobb megismerése, új metodikák beállítása a megelőzés, diagnosztikai eljárások és a kezelés fejlesztésére.

Nagy megtiszteltetés, hogy az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet tumorbiológiai kutatócsoportjának tagjai aktívan együttműködhetnek Bunn professzorral és a Coloradói Egyetemmel a kissejtes tüdőrák biomarker-vizsgálataiban, ahol új immunterápiás célpontokat keresnek. Ennek köszönhetően személyesen is találkozhatunk és meghallgathatjuk átfogó előadását a tüdőrák megelőzéséről, a korai diagnosztikáról és a legújabb terápiás eljárásokról.

Minden kedves érdeklődő kollégát várunk a 2018. május 25-én, pénteken reggel 8 órakor a „Meet the professor” előadáson a konferencia helyszínén, a Hangversenyteremben! 

Dr. Bogos Krisztina