Híreink

Elnöki köszöntő az MTT Magyar Bronchológus Egyesületének Konferenciájáról

2017. 10. 06. | MTT Hírmondó

Kedves Kollégák!

A Magyar Tüdőgyógyász Társaság Bronchológus Egyesülete vezetőségének nevében szeretettel köszöntöm a kongresszus résztvevőit. A program a hagyományosnak mondható Hands on workshopokkal kezdődik, majd az újdonságokat bemutató előadásokra térünk át.

Pápai-Székely Zsolt a WABIP és a hazai bronchológia helyzetét elemzi, miben kell megfelelnünk a Zsolt által képviselt nemzetközi szervezet elvárásainak, képzési anyagának, hogyan tudjuk közelíteni a korszerű műszerekkel a vezető amerikai, európai standardokat. A felzárkózás nemcsak a műszerek beszerzésén múlik, a képzettség, a tudás megszerzése legalább olyan fontos tényező. Itt említeném meg a tavaszi, Mátraházán megrendezett WABIP szponzorált képzést. A hazai képzési rendszerben szokatlan, de eredményes módszerrel dolgoztunk, az orvos-beteg találkozásokat, a betegek megfelelő tájékoztatását modellezve Henri Colt aktív irányításával, mellette Zsolt és neves külföldi kollégák segítették a gyakorlati képzésünket és értékelték a tanfolyamot.

A képzés második napján a facilitátorok tartottak előadásokat a döntően kezdő bronchológuscsapatnak. Az optimális vizsgálati technikát gyakoroltuk, egészen a „motoros memória” kialakulásáig.

Engedjék meg a tisztelt kollégák, hogy már most köszönetet mondjak Böcskei Csabának a minden részletre kiterjedő, gondos szervező munkájáért. A konferencia sikere természetesen a szervezőkön kívül alapvetően az előadók, a résztvevők aktivitásán múlik. Minél több felmerülő kérdést és aktív, kreatív, egymásra figyelő vitát, megbeszélést kívánok a három tartalmas szakmai nap során.

Izgalmas témának ígérkezik a képrögzítés és továbbítás szervezése, az újszülöttkori bronchoszkópia szerepe, a perioperatív rehabilitáció mellkasi műtétek esetén, a core biopszia helye, a kriobiopszia alkalmazhatósága. Idén az EUS és EBUS diagnosztikus szerepét mutatjuk be a mediastinum és a hörgők vizsgálata során, a gasztroenterológusok jeles képviselője, Szepes Attila tart előadást felkérésünkre. Ahogy az Európai Gasztrointesztinális Endoszkópos Társaság (ESGE) az ultrahangos vizsgálatok irányelveit az ERS és ESTS bevonásával megalkotta 2015-ben, úgy a hazai ajánlások elkészítésekor a Gasztroenterológiai és hepatológiai tagozat véleményezésre küldött szakmai irányelvét sikerült kiegészítenünk, és már az EBUS vizsgálat is szerepel az ajánlásban, részletesen tárgyalva a szerepét.

Az IPF-es betegeink ellátásáról külön blokkban esik majd szó, de a tüdődaganatos betegeink korszerű immunterápiájának a lehetőségeit is kiemelten tárgyaljuk.

Jó tanulást, élvezetes szakmai eszmecserét, kellemes kikapcsolódást kívánok az MBE vezetősége és szervezőtársam, Böcskei Csaba nevében is:

Dr. Szima Barna
az MBE elnöke