Híreink

Köszöntő Az MTT Epidemiológiai és Gondozási Szekciójának konferenciájáról

2017. 06. 12. | MTT Hírmondó

A Magyar Tüdőgyógyász Társaság Epidemiológiai és Gondozási Szekciójának konferenciája alkalmából a vezetőség és a szervezők nevében nagy szeretettel köszöntöm a résztvevőket!

Konferenciánk hagyományosan kétévente kerül megrendezésre és ezúttal is a MTT Társult Egyesületével közösen szerveztük és veszünk részt azon.

A tudományos programot igyekeztünk úgy összeállítani, hogy az színes és tartalmas legyen. A tuberkulózis kezelése továbbra is alapvető feladata a tüdőgondozóknak, ezért a pénteki első blokkot hagyományosan ennek a témának szenteljük.

A bejelentett extrapulmonális tbc-s esetek száma továbbra is alatta marad a nemzetközi statisztikák alapján várható betegszámnak, ezért az előző konferenciákon megkezdett sorozatot folytatva most az urológiai és a nőgyógyászati tuberkulózis témájában hangzik majd el egy-egy előadás.

A légzésrehabilitáció egyike azon tevékenységeknek, amelyeknek beépülése az ambuláns tüdőgyógyászati ellátásba várható és szükséges a jövőben. Az intézeti és az ambuláns rehabilitáció bemutatásán túl egy külön előadás foglalkozik majd a finanszírozás megteremtése céljából tett lépésekkel.

Az otthoni oxigénterápiával foglalkozó előadások fontos témát mutatnak be a finanszírozástól az ambuláns lehetőségeken át a krónikus légzési elégtelen betegek kezeléséig. A témaválasztás egyik aktualitását az adja, hogy a COPD diagnosztikájának érvényben lévő algoritmusa szerint 35%-os FEV1-érték vagy 92%-os oxigénszaturáció alatt artériás vérgázvizsgálat végzendő.

Vérgázanalízisre jelenleg csak a fekvőbeteg-intézetekben, illetve a mellettük működő szakambulanciákon van lehetőség. Meggyőződésem, hogy a tüdőgondozókban a műszerezettség tekintetében határozott elmozdulásra van szükség. Az egyik leggyakoribb panasz, amivel a tüdőgyógyász találkozik a rendelőben, a nehézlégzés. A spirometria az ilyen esetek egy részében nem elegendő a tüdőfunkciók pontos megítélésére. Mivel a tüdőgondozókban néhány kivételtől eltekintve nincs lehetőség testpletizmográfiás vizsgálatra és a diffúziós kapacitás mérésére, ezek a vizsgálatok többnyire elmaradnak, mert a beteg utaztatása a szakambulanciákra körülményes (és az is kérdés, hogy az osztályok mellett működő szakambulanciák mekkora külső terhelést bírnának még el).

Érdekesek és izgalmasnak voltak az első nap délutánján elhangzott előadások, melyek a majdan kialakuló krónikus légzőszervi betegségek hátterében az élet korai szakaszában elszenvedett hatásokon át a környezeti hatásokig mutatták meg a feltételezett összefüggéseket.

A konferencia záró napján délelőtt hagyományosan kazuisztikai előadások hangzanak el, melyek legjobbjait a bírálóbizottság jutalomban részesíti.

A MTT Társult Egyesülete pénteken párhuzamos szakdolgozói szekcióban mutatja be tevékenységét, tapasztalatait.

A tudományos mellett társasági programokkal is készültünk, amelyek fontosak a kikapcsolódás és a személyes kapcsolatok ápolása céljából.

A szervezők nevében kívánom, hogy jó hangulatban töltsük el együtt ezt a két és fél napot, találja meg mindenki a számára érdekes témát és programot, a konferencia végeztével pedig jó emlékekkel térhessünk haza!

Dr. Bauknecht Éva