Híreink

Lélegeztetés korszerűen: moduláris tanfolyam 2014-15

2016. 11. 23. | MTT

A tüdőt és a mellkast érintő betegségekkel az intenzív betegellátásban, az anesztéziában és a sürgősségi ellátásban is gyakorta találkozhatunk. Ezen kórképek egy része mint szövődmény, kísérőbetegség fordul elő, míg mások a kritikus állapot okai is lehetnek. A tüdő nem csak a gázcsere elengedhetetlen része, hanem, mint a legkisebb kapilláris-átmérővel rendelkező szerv, az immunitás és immunreakciók, a trombotikus és keringési zavarok predilekciós szerve is. Bármilyen kis eltérés komplex patológiai folyamatokat indíthat meg. A tüdő funkcióját nem csupán a gázcsere szempontjából értékeljük, hanem mindig a szervezet egyéb funkcióival együtt komplex módon kell vizsgálnunk. Bármilyen pulmonális eltérés visszaköszön a többi szervek funkciójában, és bármelyik szerv eltérése nyomon követhető a tüdő funkciójában.
Ezen szemlélet mentén kínál ez a 10 modulból álló multidiszciplináris tanfolyam rendszerezett, célratörő elméleti, és Európában is egyedülálló szimulációs gyakorlati képzést bővített időben, melynek elvégzésével 50 továbbképzési pont szerezhető.


A tanfolyam első négy modulja a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika valamint a Pulmonológiai Klinika szervezésében 2014. november 17-19. és november 24-26. között kerül megrendezésre Budapesten, a Pulmonológiai Klinikán illetve a Kútvölgyi Klinikai Tömbben.

A tanfolyam orvosok részére akkreditált, de a “Nem-invazív lélegeztetés” és a “Légzési fizioterápia” modulokra nem-invazív lélegeztetést végző osztályokon, pulmonológián, intenzív osztályon, belgyógyászaton, sürgősségi osztályon dolgozó szakdolgozókat is szívesen látunk.

A tanfolyamról további információ az Oftexen (SE-TK/2014.II/00325), és az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika honlapján található.

Előzetes programtervezet: induló modulok tervezett modulok.

Jelentkezés az aitkoktatas@gmail.com e-mail címen 2014.11.10-ig.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt:

Dr. Lorx András tanfolyamvezető                                                                                                                
Dr. Fritúz Gábor
klinikai oktatásvezető