Új gyógyszer asztma ellen

A klinikai próbák első szakaszában lévő új gyógyszer, a DNK333 hatékonyan csökkenti az asztma tüneteit.

A brit University of Hull kutatóinak beszámolója a European Respiratory Journal c. szaklapban jelent meg, ahol arról számolnak be, hogy a gyógyszer hatóanyaga blokkolja azokat a kémiai anyagokat, amelyek a betegséggel összefüggő köhögést és nehéz légzést váltják ki.

A gyógyszer kifejlesztői szerint máris kijelenthető, hogy hatékony, új fegyver került a kezünkbe a világszerte mintegy 300 millió embert sújtó, egyre gyakoribb betegség ellen.

Az asztma olyan idült légúti betegség, amely a hörgők időszakos szűkületével jár, s ezt a beteg rohamszerű légszomjként, sípoló légzésként él meg. A fejlett országokban a felnőtt lakosság 5%-a, a gyermekek 10%-a asztmás. A betegek egy része örökli a betegségre való hajlamot, másoknál ez az örökletes vonás nem fedezhető fel, ám valószínű, hogy náluk is van valamilyen veleszületett fogékonyság, ami hajlamossá teszi őket a betegség kialakulására. Sokkal gyakoribb az asztma azoknál, akik valamilyen egyéb allergiás betegségekben szenvednek. Mai ismereteink szerint az asztma nem gyógyítható, de tünetei visszaszoríthatók.

Mint arról 2003 júniusában beszámoltunk, 291 olyan gént fedeztek fel, amelyek kapcsolatba hozhatók az asztma kialakulásával, s egy olyan anyagcsereutat is azonosítottak, amely kiváló célpont lehet új gyógyszerek számára.

[origo]